В помощ на Бригада нов дом“ се включиха доброволци от

...
В помощ на Бригада нов дом“ се включиха доброволци от
Коментари Харесай

Доброволците от „Бригада нов дом“ - помогнали на хиляди с разрушени съдби

В помощ на „ Бригада нов дом “ се включиха доброволци от Националната асоциация на доброволците в България. Те помогнаха с разчистването на дома на Валя и Дейвид, само че работата им в множеството случаи е обвързвана с реакция при бедствия и повреди. 

„ Това занятие е малко по-различно от нашия план, макар че значително след бедствия изпълняваме и физическа работа като почистване и оказваме помощ на потърпевшото население. Чисто физически работата не ни плаши “, споделя доктор Ясен Цветков, ръководител на Националната асоциация на доброволците в България.

Вече 10 години асоциацията сплотява повече от 3 хиляди доброволци от цялата страна. Те се включват в задачи, като пожарът на Бистришко бранище, наводненията в региона на Карлово преди 2 години и наводненията в Царево.

 „ Те се зарадваха, че няма дупка в тавана “: Как „ Бригада нов дом “ промени къща за майка с три деца? Тази сутрин 2 мин. „ Те се зарадваха, че няма дупка в тавана “: Как „ Бригада нов дом “ промени къща за майка с три деца?  „ Бригада нов дом “: Кои са доброволците, помогнали на Даниела и Александър? Тази сутрин 4 мин. „ Бригада нов дом “: Кои са доброволците, помогнали на Даниела и Александър?  „ Бригада нов дом “: Християнско семейство съумя да кръсти 7 от децата си по едно и също време и да заживее в преобразения си дом Тази сутрин 3 мин. „ Бригада нов дом “: Християнско семейство съумя да кръсти 7 от децата си по едно и също време и да заживее в преобразения си дом  „ Бригада нов дом “ промени живота на Ивайло, който се бори с мускулна дистрофия България 2 мин. „ Бригада нов дом “ промени живота на Ивайло, който се бори с мускулна дистрофия  „ Те се зарадваха, че няма дупка в тавана “: Как „ Бригада нов дом “ промени къща за майка с три деца? Тази сутрин 2 мин. „ Те се зарадваха, че няма дупка в тавана “: Как „ Бригада нов дом “ промени къща за майка с три деца?  „ Бригада нов дом “: Кои са доброволците, помогнали на Даниела и Александър? Тази сутрин 4 мин. „ Бригада нов дом “: Кои са доброволците, помогнали на Даниела и Александър?  „ Бригада нов дом “: Християнско семейство съумя да кръсти 7 от децата си по едно и също време и да заживее в преобразения си дом Тази сутрин 3 мин. „ Бригада нов дом “: Християнско семейство съумя да кръсти 7 от децата си по едно и също време и да заживее в преобразения си дом  „ Бригада нов дом “ промени живота на Ивайло, който се бори с мускулна дистрофия България 2 мин. „ Бригада нов дом “ промени живота на Ивайло, който се бори с мускулна дистрофия

„ Спомням си доста отчетливо първата заран, когато се случиха наводненията в Карловско. Когато пристигнахме първите доброволци на място усетихме една призрачна тишина и едно чувство за безизходност в локалното население. Възрастни хора, баби и дядовци, които гледаха с обезсърчение. Ние бяхме съвсем безсилни тъй като пристигнахме с подръчни средства и материали, само че започнахме някаква организация. Най-важното, което успяхме да внесем там, беше вярата, че някой е пристигнал непринудено да им помогне “, споделя още доктор Ясен Цветков.

Снимка: bTV

52 доброволци се включват и в издирването и спасяването на потърпевши при разрушителното земетресение в Турция. Там те избавят 31 човешки живота.

„ Истината е че ние като доброволци малко или доста се готвим за такива моменти би трябвало да сме готови физически и душевен и материално за такива обстановки. Истината е, че когато стигнеш на терен, никой не може да получи такава предварителна подготовка като действителния житейски опит, който се получава там. Неописуема покруса, доста гибел. Разрушени домове, разрушени ориси, за жалост това е нещо, което ориста го сервира. Но това което зависи от нас е да сме подготвени да се притечем на помощ “, споделя още доктор Цветков.

Доброволците се подлагат на непрекъснати образования За да са готови когато и да е за изключителни обстановки.

„ В момента приготвяме да създадем една шлангова линия от основен и дребен шланг. Главният се закача за пожарната, откъдето идва водата, и посредством този разклонител се подписва със идващия шланг “, споделя един от доброволците, Тодор Грозданов.

За да застанат един до друг с пожарникарите е належащо да преминат през особено образование от 80 образователни часа.

Снимка: bTV

„ Доброволците се приготвят по одобрена стратегия, съобразена със структурата на пожарната от специфични лектори, със специфичен хорариум от часове, които би трябвало да бъдат преминати. Чак тогава един човек може да се назова доброволец, че е подготвен да реагира при бедствия. Да бъде облечен със съответните защитни дрехи. На процедура разлика сред доброволците и пожарникарите на терен не би трябвало да има. Затова тези хора се готвят по стратегиите на пожарникарите “, изяснява доктор Ясен Цветков.

Националната асоциация на доброволците в България вършат и образования за жители, деца и възпитаници.

„ Другите образования, които вършим за необятната общност, дават базови умения, базови познания за хора, които би могло да им се наложи да реагират в ежедневния живот, на работното място, у дома и на улицата “, споделя доктор Цветков.

„ Това че ние влизаме в огъня, влизаме в разрушени градове, не значи че всеки един доброволец би трябвало да го прави. Има и други действия с които човек може да помогне с образуване “, споделя доброволецът Мартин Георгиев.

Всеки може да стане доброволец и да оказва помощ на изпадналите в неволя. Това е задоволителна мотивация, с изключение на огромното сърце.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР