В полза на тезата, че ръководството на държавата и сигурността

...
В полза на тезата, че ръководството на държавата и сигурността
Коментари Харесай

Документ доказва ролята на македонски министри в арменската дипломатическа афера

В изгода на тезата, че управлението на страната и сигурността на районен съд Македония е знаело за арменската дипломатическа спекулация, някогашният министър на външните работи Антонио Милошоски разгласява в „ Република.мк “ непубликуван документ.

Документът е писмо от Бюрото за социална сигурност, Отдела за битка с проведената престъпност, от Сектора за престъпни следствия и Звеното за корупция, с което се желае информация от Министерството на външните работи за дипломати по съмнение в осъществяване на закононарушения.
 Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство в районен съд Македония, доста неща са усъвършенствани Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство в районен съд Македония, доста неща са усъвършенствани
Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, дружно с идните президентски. Очаква се по-късно да бъ...

Документът е подписан от старши контрольор Синиша Велковски и е регистриран в Бюрото за социална сигурност на 29 януари 2020 година По това време Северна Македония има техническо държавно управление, ръководено от Оливер Спасовски, а началник на Организираната престъпност е Лазе Велковски, отхвърлен преди няколко месеца.

„ Този документ нямаше да стигне до Министерството на външните работи на Северна Македония, в случай че Министерството на вътрешните работи на Армения не беше настояло за следствие. Твърди се, че тогава арменското Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към този момент са почнали следствие на няколко близки сътрудници на дългогодишния арменски президент и неговия брат, че Левон Саркисян е получил позволение да напусне Армения благодарение на трима македонски дипломати. Ето за какво мисля, че арменското Министерство на вътрешните работи е настояло за връзка с македонското Министерство на вътрешните работи през 2019 година, когато Оливер Спасовски е бил още министър на вътрешните работи. Сигурен съм, че тази информация е достигнала до него. Така че мисля, че през 2019 година най-малко министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски и министърът на външните работи Никола Димитров са знаели, като последният е уведомил всички други институции за сигурност. Това значи, че той е уведомил АНС, по това време УБК, и Дирекцията за класифицирана информация. Но е явно, че никой не е реагирал “, изяснява Милошоски тежестта на този документ.

БГНЕС напомня, че сръбската полиция задържа македонския посланик Миле Миленковски, който неотдавна е на дипломатическа работа в македонската задача на ОССЕ в австрийската столица. Информацията се удостоверява от няколко дипломати в македонското външно министерство. Според тях това е огромен скандал, зад който стоят закононарушения - история, в която взе участие и Армения и по която Интерпол води следствие. Задържаният Миленковски е доближен на Виктор Димовски, някогашен държавен секретар в Министерството на външните работи и сегашен шеф на Агенцията за национална сигурност. Миленковски е някогашен консул на РСМ в България в интервала 2001-2004 година и е търсен от Интерпол за пране на пари.

Източниците задават въпроса по какъв начин е било допустимо казусът да бъде затулен и по-късно тази година Миленковски даже да бъде назначен в македонската задача в ОССЕ. В момента Северна Македония приготвя задачата си в ОССЕ, тъй като ще ръководи ОССЕ през 2023 година, а от идната година стартира тригодишният мандат в състава на така наречен „ тройка страни “ ръководители на ОССЕ. Това е опция РСМ да разпространява външната си политика и да повлияе на международните събития, само че и да разпространява своите национални възгледи, което е значимо поради компликациите при договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Дипломати от Министерството на външните работи споделят, че този случай ще се отрази на репутацията на страната, която би трябвало да е измежду ръководителите на ОССЕ за три години.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР