В Полша се провеждат възпоменателни събития във връзка 75 г.

...
В Полша се провеждат възпоменателни събития във връзка 75 г.
Коментари Харесай

В Полша отбелязват 75 г. от въстанието във Варшавското гето

В Полша се организират възпоменателни събития във връзка 75 година от въстанието във Варшавското гето , когато хиляди млади евреи се надигат против нацистките окупатори по време на Втората международна война, оповестява Радио Свободна Европа.

Бунтът в гетото на Варшава, почнал на 19 април 1943 година, е най-значимата демонстрация на опозиция на евреите против нацистите по време на Втората международна война. На тази дата преди 75 година към 750 евреи, въоръжени с револвери и други леки оръжия, нападат нацистките въоръжени сили , които тогава са три пъти по-многобройни от въстаниците.

 Снимка 351584
Източник:

Мнозина от участващите във въстанието оставят прощални писма, в които пишат, че са наясно, че няма да оцелеят, само че те желаят да загинат на място и в миг, където и когато пожелаят, а не в газовите камери в лагера на гибелта Треблинка, където повече от 300 000 варшавски евреи са изпратени към тази дата.

Малцина от бойците оцеляват, само че доста от тях са умряли или не са задоволително здрави, с цел да участват на днешните събития.

Полският президент Анджей Дуда посети еврейско гробище и взе участие в публична гала пред Паметника на героите от Варшавското гето.

Жителите на Варшава закачиха на облеклата си хартиени жълти нарциси , с цел да почетат жертвите. Хората стопираха по улиците, когато сирени и камбани огласиха столицата в памет на починалите евреи.

Традицията с жълтите нарциси идва от Марек Еделман, последният оживял пълководец на въстанието, който всяка година е поставял такива цветя на паметника на починалите му приятели. Еделман умря през 2009 година

 Снимка 351585
Източник:

Възпоменателните събития се организират на фона на напрежението сред Полша и Израел по отношение на нов полски закон за Холокоста, който влезе в действие през предишния месец и провокира остра реакция от Израел, еврейски организации и други.

Всеки, който твърди, че полската страна е помогнала за нацистките закононарушения, е застрашен от санкция или затвор. Според управляващите законът има за цел да отбрани страната от подправени обвинявания в съучастие.

Полша е завладяна от нацистите през Втората международна война и по време на спора престава да съществува. 6 милиона поляци, към половината са евреи, са убити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР