В Полша местната шпиономания влезе в конфликт с човешките права

...
В Полша местната шпиономания влезе в конфликт с човешките права
Коментари Харесай

Полша откри ловния сезон за “руски шпиони”

В Полша локалната шпиономания влезе в спор с човешките права на съответен жител на една от страните от Европейски Съюз. Испанският публицист на свободна процедура Пабло Гонзалес е в пандиза в Полша от 28 февруари, упрекнат от полските управляващи, че работи за съветското разузнаване.

Съдбата му беше обявена по-рано от английския вестник „ Гардиън “, както и от „ Гласа на Америка “, за които Гонзалес приготвя редица материали през 2020-2021 година А оня ден подробна публикация за ориста на журналиста разгласява немският вестник „ Тагесцайтунг “. Текстът му беше препечатан от доста полски издания, по-специално от известния портал „ Виртуална Полска “, и като всяка обява в Германия за Полша провокира резонанс по крайбрежията на Висла.

Германските публицисти, за разлика от англосаксонските си сътрудници, написаха непосредствено: Гонзалес е арестуван без никакви доказателства за противозаконна активност, цялата му „ виновност “ е работата му като публицист в Донбас и двойното поданство (испанско и руско). Факт е, че майка му е щерка на " дете на войната " от Испания, което се озовава в Съветския съюз преди преврата на военачалник Франко. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики доста от тези хора и техните потомци се завърнаха в Испания, в това число госпожа Гонзалес и нейния наследник. Павел Рубцов, който в началото носи семейството на татко си, става Пабло Гонзалес, като взема моминското име на майка си.

„ В гражданския указател на Испания от 1991 година той попада с две имена в сходство с акта за анулиране на брака на родителите му “, споделя испанският юрист на Гонзалес, на който полските управляващи не разрешават да се вижда с клиента си. При задържането журналистът е имал в себе си испански и съветски паспорти, като във всеки е имало съответното име. Затова полската полиция ги разгласи за подправени, макар че заповедта за арест е издадена на името на Павел Рубцов. Бащата на Пабло Гонзалес, Алексей Рубцов, живеещ в Москва, изпращал по 350 евро на месец на сина си преди ареста. Полските управляващи ги считат за доказателство за работата на Гонзалес за съветските специфични служби, макар че това е част от парите за наемане на жилището на баба му в Москва.

Веднага след ареста се появиха догатки, че Пабло Гонзалес е бил задържан по донос от киевските управляващи - в края на краищата точно в частта на Донбас, следена от Киев, той е бил арестуван на 6 февруари 2022 година, отведен в Киев, където е подложен на многочасови разпити. Но по-късно журналистът беше освободен с помощта на напъните на италианското посолство, на 25 февруари той свободно напусна Украйна и влезе в Полша. В тази страна до ареста си той отразяваше обстановката с приемането на украински бежанци.

Изглежда обаче испанският публицист е станал жертва на чисто полска шпиономания, която управляващите във Варшава започнаха да развиват незабавно след началото на съветската военна интервенция в Украйна. И още в края на март 2022 година министърът на правораздаването и в същото време генералният прокурор на Полша Збигнев Зьобро разгласи, че във връзка със обстановката в Украйна неговото ведомство е подготвило законопроект за стягане на наказванията за шпионаж, нагоре до пожизнен затвор. Предлага се също да се вкарат нови типове закононарушения в полския углавен кодекс: „ подготовка за шпионаж “ (до осем години затвор) и „ неволен шпионаж “ (до пет години).

Ако в първия случай приказваме за държавни чиновници, най-малко имащи достъп до поверителни данни, то съвсем всеки човек може да попадне във втория. Прокурорът Ева Вросек, която самата стана жертва на нелегално подслушване от отдела на Збигнев Зьобро, е сигурна в това. Според нея понятието " неволен шпионаж " е прекомерно необятно и според от политическите ползи на прокуратурата и държавното управление може да бъде " бич " за всеки неудовлетворен жител, Неправителствени организации, компания или политически партия.

Въпреки че сходни предизвестия бяха изразени от доста полски юристи, полският заместник-министър на правораздаването Марчин Вархол сподели при започване на ноември, че законопроект за по-строги санкции за шпионаж ще бъде прегледан в Сейма в близко бъдеще. Освен това, съдейки по обърканите пояснения на пан Вархол и неговия началник, хората ще бъдат упреквани в „ неволен шпионаж “ в стила на романа на Джордж Оруел „ 1984 “ с неговите „ закононарушения на мисълта “.

Струва си да се означи, че в Полша търсенето на „ сътрудници на Кремъл “ от дълго време се е трансформирало в самобитен народен спорт. Особено сполучлив в това отношение беше водачът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински. Той постоянно упреква както водача на най-мощната опозиционна партия, „ Гражданската коалиция “, Доналд Туск, припомняйки приема на Владимир Путин в Полша, по този начин и десните консерватори, че работят за Москва.

На собствен ред порталът „ Вести24 “, непосредствен до полската десница, бъзика самия Ярослав Качински в края на октомври, като напомни, че той е пътувал в чужбина във време, когато е било съвсем невероятно да напусне Полша. „ Както сподели самият Качински в изявление, през 1967 година той е бил в Одеса. През 1984 година отпътува за Виена. В началото на 90-те Качински още веднъж пътува до Виена. Преди това година и половина пие водка с съветски разузнавач в жилището на последния в Прага. Комунистически апаратчик оказва помощ на Качински да напредне. Защо? Може би заради… връзките с руснаците? “ - писаха публицисти напълно в стила на водача на „ ПиС “.

Но тези, които са упрекнати от полските управляващи по отношение на Русия, не са в въодушевление за смешки. Например някогашният член на Сейма, журналистът Матеуш Пискорски, който не крие благосклонностите си към Русия, прекара три години в следствения арест. Той беше безпричинно упрекнат в съдействие с съветското разузнаване, както и в пробутване на съветските ползи и манипулиране на настроенията на полското общество.

Дори работната група на Организация на обединените нации за случайните арестувания счете, че продължителното задържане на политика в очакване на процеса е в нарушаване на няколко члена от Международния пакт за цивилен и политически права, като прикани за освобождението му. Пискорски беше освободен под гаранция от 50 000 $, което е голяма за полските стандарти, още през май 2019 година, само че от този момент процесът против него не е завършил. Между другото, в последно време полските медии още веднъж са цялостни с нападки против Матеуш Пискорски, тъй като е превел книгата на съветския мъдрец Александър Дугин. Вярно, към момента няма повдигнати нови обвинявания, само че представянето на книгата в Гданск беше неразрешено два пъти.

В същото време Пабло Гонзалес, явно, чака ориста на своя полски сътрудник. През август задържането на испанския публицист бе удължено за повторно, без да се стигне до съд, а в края на ноември полските секрети служби се готвят да създадат същото още веднъж. За освобождението му обаче се упорства от професионални организации (Международната федерация на публицистите и Международния институт по пресата) и сътрудници публицисти. Благодарение на последните стана известно, че Гонзалес е държан в строга изолираност, позволено им е да се разхождат единствено по час дневно с ръце с белезници и съпроводен от няколко охранители. Не му разрешават срещи със брачната половинка му.

Но ориста на още трима души, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, за чийто арест беше обявено в Полша през март, април и август 2022 година, е изцяло незнайна. В същото време полските управляващи даже не крият, че организират акция за заплашване в страната. Заместник-министърът на правораздаването Марчин Вархол съобщи напряко, че „ опасността от наказване за шпионаж има предпазен темперамент “.

Но освен дисиденти поляци, само че и съветски жители, чийто брой по крайбрежията на Висла се усили през последните месеци, са цел на полските секрети служби. Един от тримата мъже, задържани по обвинявания в шпионаж, упоменати нагоре, е руснак, който до 18-годишна възраст е правил бизнес в Полша, създавал е работни места там и е плащал налози. Възможно е с течение на времето всички жители на Руската федерация в Полша да бъдат изправени пред избор: или работа за полските специфични служби - или експулсиране (в най-хубавия случай), или даже арест " за работа за съветското разузнаване ".

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР