В Полша избухна нов скандал с антиукраинска съставна. Потомците на

...
В Полша избухна нов скандал с антиукраинска съставна. Потомците на
Коментари Харесай

Обвиниха украинците за петото разделяне на Полша

В Полша избухна нов скандал с антиукраинска съставна. Потомците на изселените през 40-те от полските Карпати рутени всеобщо си завръщат прибраните от Полска народна република земи, освен това не постоянно законно. Към това са причастни политици от водещите партии, а новият правосъден министър и общоприет прокурор на Полша, който самичък е потомък на преселенци, по-рано обществено се застъпи на реституцията на земите им.

Популярният портал “Виртуална Полска ” разгласява огромен проверяващ материал под гръмкото заглавие “Петото делене на Полша ”. Става дума, че от 2009 година стартира пълзяща реставрация на земите в полските Карпати, които комунистическите управляващи на Полска народна република национализират в края на 40-те години.

Тези земи (общо 1,1 млн ха) са прибрани от рутените, част от които принудително са депортирани в УССР сред 1944 и 1946 година въз основа на т.нар Договор за продан на популацията, а друга част на някогашните немски земи в Западна Полша след интервенция “Висла ” през 1947 година.

Понеже измежду поляците няма искащи да обработват земите на русините, най-вече гористи, те и до през днешния ден са държавни. Държавното лесничейство преглежда засаждането на гори на някогашните полета като инвестиция и от дълго време получава приходи, изнасяйки трупи.

Трябва да се означи, че въпреки “Виртуална Полска ” да написа за “украинци ”, в горепосочените години в полските Карпати няма никакви “украинци ”. Местните поданици, които не са католици се назовават рутени, или лемки, по тази причина и до ден сегашен този край се назовава Лемковщина.

В средата на 50-те години дребна част от депортираните в Западна Полша лемки - няколко хиляди души - се завръщат по родните си места. Обичайно им връщат част от отнетите няколко години по-рано стопанство и друга земя, принадлежала на страната. Понякога възвращенците получават и спомагателна парична отплата.

Но с смяната на политическата система в Полша през 1989 година от ден на ден и повече заговарят за коригиране на грешките от предишното и реставрация. От това се заинтересуват и преселените лемки и техните потомци. Някои напряко си го споделят: в случай че актуалната полска страна счита, че преди няколко десетилетия с нас постъпват незаслужено, отнемайки ни собствеността, за какво не ни я връщат през днешния ден.

От 2009 година, когато в Полша се появява опцията да се признават за противозаконни решенията на управляващите на Полска народна република, признати преди доста десетилетия, стартира лавина от молби за реставрация. Появяват се профилирани правни адвокатски фирми, които се специализират върху казуса с горите на лемките, които в последна сметка не постоянно се оказват в ръцете на потомците на някогашните притежатели.
Механизмът за реставрация наподобява по следния метод. Първоначално би трябвало да се придобие самопризнание за незаконността на решението от общинския съвет на Полска народна република за национализирането на земите. За това би трябвало да се извърнат към воеводата - представителя на държавното управление в района, който може еднолично да анулира сходно решение. Ако решението на воеводата не се нрави някому (например на заявителя или на Държавното лесничейство), то може да се апелира в профилното министерство, а нататък към този момент в Главния административен съд. Окончателното решение за промяната на притежателя на земята също се приема от съда.

При това малополските воеводи на процедура вземат всички решения в интерес на някогашните притежатели. Струва си да отбележим, че сред 2009 и 2015 година воеводите са доближени до демократичната партия “Гражданска коалиция ”, която през днешния ден се върна на власт, а сред 2015 и 2023. на власт бяха политиците от консервативната партия “Право и правдивост ” (ПиС), която е през днешния ден в съпротива.

Както означи “Виртуална Полска ”, единствено една адвокатска адвокатска фирма в малополския град Горлице, който става самобитен център на битката за завръщането на земите на лемките, към 2022 година реализира за своите клиенти реституцията на 460 хектара и погашение на отплата в размер на 1,2 млн. Злоти. Работата е там, че в някои случаи имуществото не предстои на възврат в натура, да вземем за пример на тази територия към този момент се намира учебно заведение или път. В такава обстановка компенсацията се изплаща от полската страна. При това единствено упоменатата адвокатска фирма води повече от 1000 каузи по реставрация, както от името на полски жители, по този начин и от такива на Украйна.

Когато през 2014 година процесът на “дивата реставрация ” стартира да набира обороти, управлението на Държавното лесничейство се обръща с писмо до управлението на страната, наричайки случилото се “пето делене на Полша). Но обстановката се трансформира едвам през септември 2021 година, когато са импортирани допълнения в Административния кодекс на Полша, забраняващи анулация на решенията, признати преди доста години. При това всички стартирани по-рано правосъдни процеси не престават.

Но при Националната прокуратура на Полша се основана специфична прокурорска група по горите на лемките. Прокуратурата ревизира към 900 административни и цивилен каузи и внася обжалвания против решенията на воеводите по поземлените въпроси. Но с връщането на власт на либералите лемките и техните потомци си върнаха духа и се готвят за нов стадий на битка за днешната полска земя.

Работата е там, че на 13 декември нов правосъден министър и общоприет прокурор на Полша стана Адам Боднар, чийто татко е рутен, а неговото семейство е преселено през 1947 година в границите на интервенция “Висла ” от село Ракова край Санок. Наблюдателят от вестник “Мисъл Полска ” Лукаш Ястржембски счита, че Боднар като наследник на преселенец, няма да бъде справедлив по тази толкоз значима за Полша тематика.

Ястржембски напомни, че преди шест години, по време на гала, отдадена на 70-ата годишнина от интервенция “Висла ”, Боднар сподели: „ Процесът на реставрация в никакъв случай не е бил приключен и не може да бъде приключен, до момента в който не бъде публикуван наложителен закон за реставрация, връщащ имущество на разселените лица. “

На същата гала той сподели: „ Според интернационалното право, което е в действие по това време, правилото е, че хората могат да се върнат по домовете си, откакто изоставен. Това не се случи в тази ситуация ”.

Засега министърът на правораздаването и други представители на новото държавно управление не са коментирали обстановката с предаването на полска земя в ръцете на украинци, в това число сегашни жители на Украйна. Ясно е, че позицията на седене значително дефинира гледната точка и Адам Боднар може да поправя горните си изказвания.

Прокурорската група за горите на лемките обаче към този момент е спряла дейностите си и минимум няколко хиляди хектара полски гори могат да преминат от държавна благосъстоятелност в частна благосъстоятелност по време на правосъдните процеси.

Въпреки че обявата във “Виртуална полска ” е явно разследване от политическата битка по време на промяната на властта в Полша, алената нишка през нея е концепцията, че „ украинците желаят да лишават полските гори “. В същото време потомците на 800 хиляди поляци, които бяха лишени от благосъстоятелност в Западна Украйна по време на „ размяната на население “ през 40-те години на предишния век, към момента нямат никакъв юридически механизъм за нейното възобновяване.

Поне до момента в който този район още веднъж не попадне под полско ръководство - което в светлината на последните събития в Украйна не е приказен сюжет.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР