В Полша е задържана група чуждестранни граждани, които са заподозрени

...
В Полша е задържана група чуждестранни граждани, които са заподозрени
Коментари Харесай

Полша разби мрежа от руски шпиони

В Полша е арестувана група задгранични жители, които са обвинени в шпионаж в интерес на съветските спецслужби, оповестиха международните организации. Първа за ареста заяви полската радиостанция  RMF FM. Тя твърди, че са задържани шестима души, които са поставили скрити камери на транспортни пунктове, които се употребяват за доставка на западно оръжие за Украйна. Групата възнамерявала и диверсии.

Радиостанцията не оповестява от каква народност са арестуваните. Те са били задържани, откакто полските управляващи откриват скрити камери на значими жп станции - те записали придвижването на влаковете и предавали данни по Интернет. Намерени са десетки такива камери. " Става дума главно за сектори от жп линиите в Подкарпатското воеводство, включително в региона на летище Ясьонка към Жешува, което е основният логистичен пункт на западното въоръжение и муниции за Украйна, " оповестява RMF FM. Заради значимостта на летището то се охранява от установки на Противовъздушна отбрана Patriot. След арестите е засилена защитата на най-важните полски инфраструктурни обекти.

Днес полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински би трябвало да даде детайлности.

" Искам да подчертая огромния триумф на Агенцията за вътрешна сигурност, защото цялата мрежа съветски шпиони бе разкрита. Това е несъмнено доказателство, че полските служби за сигурност работят доста дейно ", сподели вицепремиерът и министър на защитата Мариуш Бласчак пред Polskie Radio 1.

В сряда полският президент Анджей Дуда се срещна с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, с цел да дискутира " актуалната обстановка със сигурността ".

Полша е основен съдружник на Украйна и играе значима роля в доставката на западна военна помощ. След началото на войната полските спецслужби към този момент арестуваха няколко души, обвинени в шпионаж за Русия. През февруари полската прокуратура упрекна в шпионаж съветски жител, който дълги години живее в Полша. Предполага се, че той е сътрудничил с съветското разузнаване в интервала 2015-2022 година Името на задържания не бе обявено, само че той се е занимавал с бизнес и е взел участие в групи, занимаващи се с реорганизация на исторически събития. Там той се опитал да откри контакти с полски военнослужещи и е събирал данни за организационната конструкция на полската войска в северо-източната част на страната.

Миналата година полските управляващи арестуваха и испански жител от съветски генезис, който е бил сътрудник на съветското разузнаване. През март 2022 година бе задържан и помощник на отдела за гражданско положение на Варшава, който е обвинен в предаване на значима оперативна информация на съветското разузнаване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР