В политиката много аргументи – състоятелни и не съвсем състоятелни,

...
В политиката много аргументи – състоятелни и не съвсем състоятелни,
Коментари Харесай

Дончев намекна за вътрешни проблеми в ГЕРБ заради сапунката Изборен кодекс

В политиката доста причини – състоятелни и не напълно състоятелни, могат да бъдат изтъкнати в отбрана на дадена теза, само че за мен взетото решение за преференцията в Изборния кодекс беше неверно. Така вицепремиерът Томислав Дончев разяснява завоя на 180 градуса на ГЕРБ по отношение на към този момент признатите ремонти за преференциалното гласоподаване в Изборния кодекс – с 69 от 69 дали своят вот депутати на ГЕРБ.
На експлицитен въпрос за какво Бойко Борисов би трябвало да се намесва и какво приказва това за престижа на Народното събрание, Дончев отговори, че всеки политически организъм си имал система за взимане на решение и в дадени случаи не е хубаво да вървиш напук. Ставало въпрос за 100 000 членове и не можело да се подсигурява, че всеки от тях непрекъснато си съблюдава отговорностите и не " кривва " . Естествено, че значение имат разпоредбите, само че това, което има най-голямо значение, е волята на хората, заключи Томислав Дончев.
Винаги се случват неточности , продължи Дончев, само че се съгласи, че тъкмо тази неточност надали може да се съпоставя с лапсус. Освен всичко друго, тази неточност звучала доста неприятно в ушите на жителите, тъй като не им се давало да пренареждат листите, които партиите редят, сподели още вицепремиерът.
Попитан от Нова телевизия може ли ГЕРБ да се подложи на опит – всички значими фигури в партията, да вземем за пример от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, да бъдат поставени на последно място в съответните районни изборни региони и да опитат да се преборят за преференция, отговорът на Дончев беше " на драго сърце ", обаче с уточнението, че няма желание скоро да се явява на каквито и да е избори . Безспорно желанието на жителите е по-важно от волята на партията, добави той.
Дончев призна и, че " обезпечаването на кворум в Народното събрание " в последно време било нелека задача, само че всичко си има граници . Припомняме, че тъкмо с компромис с кворума през вчерашния ден (18 февруари) министър председателят Бойко Борисов изясни за какво се е стигнало дотук – посоченият за дясна ръка на Борисов и ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бил взел такова решение в края на предходната седмица – да се гласоподават измененията в Изборния кодекс, поради кворума и
Вицепремиерът разкритикува и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за думите ѝ, че можело да се фалшифицират протоколи от секционните изборни комисии. Как ще се фалшифицират протоколи, като има представители на всички политически партии, попита Дончев и не разяснява смяната, че към този момент решения на изборните комисии ще се вземат с нормално, а не квалифицирано болшинство.
По въпроса с машинното гласоподаване Дончев употребява думата " дъвка " и подсети, че в Европа две страни неотдавна се отказали от този вид гласоподаване. Било неуместно и да се наемат машини, тъй като трябвало да се дава гаранция за сигурността, а по какъв начин можело да стане това при наем, продължи с причините вицепремиерът, намеквайки за какво ГЕРБ почна да дава обратно и за машинното гласоподаване.
За край Дончев разяснява и казусът с корупцията, като призна, че има корупция, само че неглижира нещата с изказванието, че всеки, който се гневи, несъмнено има член на фамилията, който е давал да вземем за пример подкуп на пътен служител на реда, с цел да се отърве от акт за нарушаване. Освен това другите балкански страни не били доста по-добре от България, сподели вицепремиерът откакто му беше посочено, че към този момент пред нас в показателя на Transparency International към този момент са страни като Суринам и Гана. Припомняме, че съгласно началника на кабинета на Бойко Борисов и някогашен Министерство на вътрешните работи министър Румяна Бъчварова обаче корупцията е субективно чувство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР