В политиката човек трябва да е готов за всякакви изненади.

...
В политиката човек трябва да е готов за всякакви изненади.
Коментари Харесай

Кирилов: Решението на ВКС дискредитира усилията ни за борба с корупцията по високите етажи на властта

„ В политиката човек би трябвало да е подготвен за всевъзможни изненади. В избрания случай несъмнено бяхме сюрпризирани. Не чакахме толкоз бързо развиване и изговаряне по това дело. Смятахме, че тази част от закона е ясно уредена.

Другият въпрос е, че това произвеждане не е обединило всички висши съдии. Липсва наказателната гилдия. Без да гледаме до каква степен конфискацията до каква степен има отношение, би трябвало и те да вземат отношение.

Нямам право да разясня въпроса дали Лозан Панов е политически привързан, тъй като той е от компетентността на Инспектората на Висш съдебен съвет. Не бих желал да влизам в персонални оценки ”. Това съобщи в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по Канал 3 депутатът от ГЕРБ и ръководител на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов във връзка тълкувателното решение на Върховен касационен съд във връзка с гражданската конфискация, след което каузи за 21 милиона лв. пропаднаха.

„ Не бих желал да се изговарям за самостоятелната правосъдна власт, което би се приело, че се признасям като обвинител ”.

Има ли обаче политически подтекст в тълкувателното решение, съгласно Кирилов?

„ Виждам резултат, който може да бъде изключително публично рисков. Би могъл да дискредетира всичките ни старания против корупцията по високите етажи на властта.

Гражданската конфискация е открита с ясни правни правила през 2012 година Още тогава сме получили позитивна оценка от мониторинговия механизъм. Конфискацията е конституционно съобразна. Още тогава законодателят е решил, че би трябвало да има прийом за лишаване на имущество при незаконна активност, която обаче е останала недоказана ”, разясни Кирилов.

„ Бяхме подготвени с цялостен пакет от промени, само че когато излезе това тълкувателно решение, се наложи спешно да предприемем други ограничения. Признавам, че тук съзряхме, с изключение на нарушение на законодателната самостоятелност, съзряхме и следваща заплаха ”, казо още депутатът и разясни, че ще бъде препоръчан и съответен период от една година за инспекция, като по този начин отвърна и изказванията на Българска социалистическа партия, че инспекциите биха били безконечни. Единствено следва да се обясни, тъй като има предложение от Хамид Хамид, дали инспекцията да не бъде дълга, в случай че става въпрос за имущество в чужбина.

„ Давността сега е 5 години в данъчно-процесуалния кодекс. Разширява се от 5 на 10 години ”, добави ръководителят на правната комисия.

Относно отминалостта за закононарушения при приватизацията той разяснява:

„ Тази отминалост от дълго време е изтекла, още преди ГЕРБ да съществува. Ако имаше подобен спор, ние щяхме да настояваме да се разшири еднократно отминалостта до разглеждане на тези случаи. Такива прецеденти има в Европа. Действително изтеклата отминалост препятства за осъществяване на годно правно следствие ”.

Правната комисия от повече от година следи процесите в тълкувателната активност. И би трябвало да го вършим да съобразим закона с неговото правоприлагане. Но в този случай има изказвания, че общото заседание на гражданската гилдия се е произнесла като втори Конституционен съд. Това е теза на юрист, част от тези инспекции. Това е мощно разместена и погрешна интерпретация на съотношенията на управляващите.

Ако Върховният съд стигне до такава степен, откакто ние приемем този закон, те имат опция за самодейност за изговаряне на Конституционния съд. Моята прогноза е, че ще се стигне 90% до това. Ако е по този начин, аз ще го поздравявам, тъй като ще имаме съдия. Но аз мисля, че този въпрос е решен още 2012 година  

Категорично съм за проветряване на правосъдната система. Но доста разгадавам на самата система, която доста затворена. По-скоро обаче съм за термина осветление. Не би трябвало обаче да забравяме, че в последния мониторингов отчет сме призовани за създаване на правила за отзоваване на тримата велики. Не става въпрос по тази причина Народното събрание да ги отзовава. Но дано стартираме спор за създаване на правила и процедури за председателита на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и основният прокурор ”, разгласи Данаил Кирилов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР