В политическия живот на България в момента се имитира диалог.

...
В политическия живот на България в момента се имитира диалог.
Коментари Харесай

Елена Йончева: Международни експерти да разследват взрива до колата на Иван Гешев. Другото са спекулации


В политическия живот на България сега се имитира разговор. В същото време на страната са нужни леви решения, които не се показват единствено в промени на пенсии и заплати. Трябват ограничения за превъзмогване на неравенството, за подсилване на демокрацията, за отбрана на свободата на словото, за неналичието на правдивост, против обърната пирамида на демографията. Затова в петък в София Делегацията на българските европейски депутати социалисти провежда конгрес за прогресивни леви решения. Това разгласи евродепутатът Елена Йончева в изявление за БНР.
Сред участниците в събитието са представители на европейската левица, министри в държавното управление на Гълъб Донев, кметове и общински съветници от Българска социалистическа партия, синдикалисти, политолози и социолози, бранители на правата на дамите, някогашни народни представители от социалистическата партия, съдружни сътрудници и др. 
Като докладчик от страна на групата на социалистите и демократите по плана за европейски Акт за свободата на медиите, Елена Йончева ще приказва за законодателството в отбрана на публицистите, което се приготвя в Европейски Съюз. То беше показано в края на предходната година от Европейската комисия (ЕК) и към този момент се разисква интензивно в Европейския парламент. Еврокомисар Вера Йоурова разгласи, че за плана е била окуражена и въодушевена от срещите си с Елена Йончева през 2019 година
Евродепутатът предлага в европейския акт, който ще е под формата на правилник т.е. наложителен за всички страни членки без интерпретация, да се плануват ограничения освен за бистрота на собствеността на медиите, само че и за техните спонсори и рекламодатели. Европейските средства, които се разпределят от държавните управления, да стигат до медиите по съответни правила, с цел да не се насочват към доближени до властта, публицистите да не се преследват и подслушват и други Битката ще е огромна, няма да е елементарно. Това е началото, разяснява Елена Йончева.
Дълго време публицистите в България считаха, че е по-добре да се саморегулират, само че всички виждаме каква е обстановката сега. Всички ни боли за това, което се случва – има действителна политическа интервенция в работата на медиите, пазарът е разпределен сред мощните на деня, които диктуват това, което стига до читателите и феновете, поради натиска публицистите се автоцензурират, уточни тя. Очевидно трябват правила, с цел да може българската публицистика да се приближи до европейските образци, сподели още Елена Йончева.
Тя беше безапелационна, че обществените мрежи не могат да заместят медиите, които търсят разнообразни източници на информация, имат сериозен взор и проверяващи функционалности. Ако няма осведомено гражданско общество, няма по какъв начин страната да се развива, разяснява Елена Йончева.
Попитана за гърмежа, избухнал до колата на основния прокурор Иван Гешев и поръчката на Мария Габриел, посочена от ГЕРБ за претендент за министър председател, държавното управление й да изиска оставката му, тя сподели, че първо експертизата би трябвало да покаже какво тъкмо се е случило на 1 май 2023 година Това е и общата позиция на евродепутатите от мониторинговата група за народна власт на Екологичен потенциал, която разиска случая. Елена Йончева е единственият член на групата от България.
Евродепутатите упорстват Европол да има дейна роля, както и да се поканят европейски специалисти, които да оказват помощ на следствието. Когато има база, върху която да стъпим, тогава може да се вършат политически заявления. Сега сме в полето на спекулациите, сподели Елена Йончева.
Отстраняването на основния прокурор не би трябвало да е ориентирано против личността на Иван Гешев. Смяната на една фигура с друга, без промяна в правосъдната система, не е пътят, по който България ще върви напред, безапелационна беше тя.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР