В полемика за модернизацията на армията ни и предстоящото решение

...
В полемика за модернизацията на армията ни и предстоящото решение
Коментари Харесай

Радев скастри ГЕРБ: Вашият лидер загърбваше армията 10 години

В дискусия за модернизацията на армията ни и идното решение за военната помощ за Украйна влязоха зам.-лидерът на ГЕРБ Даниел Митов и президентът Радев на консултациите в президентството. Искрата припламна откакто вицето на Бойко Борисов съобщи, че България е слабото звено като член на НАТО, тъй като е закъсняла с решението за даването на въоръжение на Киев. Той вметна, че нямаме и наш дипломат в отбранителния съюз (след като непрекъснатият представител в щаб-квартирата в Брюксел Драгомир Заков бе извикан да стане боен министър у нас, България има единствено краткотраен в лицето на Златин Кръстев - б.р.).

А в дебата за изоставащата рационализация на Въоръжените сили Радев ясно сподели, че не е не запомнил отношението на ГЕРБ към армията, до момента в който бяха на власт в продължение на 10 години. Президентът даде 2 пъти доклад за овакантяване, до момента в който бе пълководец на Военновъздушните сили точно до момента в който Борисов бе на власт - през 2015 и 2016 година във втория му кабинет. 

Закъсняхме с взимането на решение за предоставяне на оръжие на Украйна и в този момент би трябвало да почистим този позор. Не стоим добре в НАТО, би трябвало да изпратим дипломат организацията, отсече Даниел Митов. 

Не знам за какво смятате, че сме слаб член на НАТО. Сега функционалността се извършва от заместника на задачата. Това е значима функционалност. Дали сме мощен или слаб член зависи от нашата отбранителна система, от нащата съгласуемост, поправи го Радев.

Когато взимаме въоръжение и техника от армията, в 10-те години, до момента в който вие бяхте на власт, какво внесохте да българската войска? За да раздаваш би трябвало да си дал, апострофира президентът. България закъсня 15 години с модернизацията на въоръжените сили. Какво се даде за тези 10 години. На този въпрос би трябвало доста деликатно да си отговорите, изостри тона президентът.

Ако я отворим тази тематика, ще ви отговорим на този въпрос обществено. Да, за последните 10 години има  направено. Когато има държавни управления, които основават и дават опция стопанската система да работи и да акумулира запас, който да се употребява за рационализация, а други държавни управления харчат насъбраното и ни връщата на кота нула, по този начин ще я караме на кота нула, без да дадем на секторите, които заслужават модернизиране, отвърна Митов. 

Защо като слаб член на НАТО - освен поради липса на дипломат, това е единствено един аспект, само че България през институциите си дава разнопосочни сигнали какво е отношението на България към войната в Украйна. Когато се приказва за военна поддръжка, че в случай че я разгадаем, това ще ни вкара във война, това е явен сигнал към сътрудниците ни. Те споделят, че това тях ги тормози. Подобен вид сигнал не дават опция да оценят страната ни като сериозен член на НАТО, отвърна на хвърлената ръкавица Митов.

" Понеже се срещам с европейски водачи, на никое място не съм срещнал укор, че България е обезсърчителен член на НАТО ", закова Радев заместника на Бойко Борисов. 

" Напротив, правят оценка се напъните. Нашите военнослужещи да генерират отбранителна дарба високо се прави оценка. България първа съумя да направи организация за рамкова страна и да образува бойна група в отговор на военните дейности на изток ", размаха пръст още главнокомандващият. 

Зароди се спор сред него и Митов и за опцията България да даде свое остаряло въоръжение за Украйна и да получи ново от съдружниците, очевидно като засяга промяната на хеликоптерите и зенитните комплекси на Словакия. " Няма такова нещо ", обаче се ядоса Радев. И изясни на някогашния външен министър, че това са продължителни процеси, при които има понижаване на отбранителните качества и по тази причина се дава втора употреба въоръжение, което към този момент е изчерпано.

" Това е 2 години основаване на логистика, образование, организациононо сголбяване. Пак желая да прикани да се подхожда деликатно с тези претенции, нещата не са толкоз бързи и лесни. Имам ангажимент като висш главнокомандващ да не позволявам понижаване на отбранителния потенциал на България ", съобщи Радев.  

" Няма да взимаме недомислени решения, ще съгласуваме с Министерство на защитата, ние сме виновни хора ", отговори му Митов. " Но до този миг сме създали нула ", настоя герберът. 

А Радев още веднъж хвърли топката към партията, която съставлява, за свършеното от нея. Наложи се шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова да направи бърза информация в " Google ". И да цитира всички финансови разноски, направени от Борисовите ръководства. " И да кажете най-после, че дадените над 5,2 милиарда лв., са нищо, е просто неточно ", разсърди се тя. 

Радев обаче не се задоволи с отговора й и подсети, че армията се нуждае от непрекъснати настоящи разноски. Като се съгласи, че да, ГЕРБ е наследила заплащанията за хеликоптери и военни самолети, само че че да вземем за пример бойната машина за потребностите на Сухопътните войски е била неглижирана цяло десетилетие като план.

Той подсети и думи на самия експремиер, че първо желал да се погрижи за автомагистралите и църквите, а по-късно за бойната авиация. Както и систематичното отменяне на настояванията от военното министерство за разноски от страна на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Точно по това време самият Румен Радев хвърли пагон и оставка и се наложи в края на 2015 година персонално Борисов да го разубеждава да не го прави. През 2016 година, малко преди старта на предизборната му акция за първия мандат на " Дондуков " 2 рапортът към този момент бе финален и Радев стана офицер от запаса. 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР