В подземията на стария замък Кронборг в Дания се пази

...
В подземията на стария замък Кронборг в Дания се пази
Коментари Харесай

Легенда за Холгер Датчанина

В подземията на остарелия палат Кронборг в Дания се пази каменната скулптура на Холгер Датчанина. Той е подпрял глава на ръцете си, а брадата му се спуска под огромна мраморна маса. Холгер спи и сънува всичко, което се случва в Дания. Ако нещо заплаши родните му земи, той ще се разсъни от вековния си сън и ще се изправи в целия си исполински растеж. Ще напусне мрачните подземия на замъка и ще влезе в борба с враговете на Дания.
Такава е легендата за Пазителя на Дания, разказана и в една от най-хубавите приказки на Ханс Кристиян Андерсен „ Малката нимфа “.
Замъкът Кронборг участва и в творбите на Шекспир – той го избира за главно място на действието в нещастието си „ Хамлет “. Там е наименуван Елсинор (така се споделя градът, в който е Кронборг). По времето на Шекспир, Елсинор е бил вторият по значимост град на Дания, нещо като нейна втора столица. През 1423 година крал Ерик Померански взема решение да построи на най-вдаденото в морето място на пролива Орезунд военна цитадела – там се събира такса от всеки преминаващ около носа транспортен съд. Кралят назовава носа Кроген, което значи „ кука “. Така стартира да назовават и крепостта.
Първоначално тя била просто квадратна сграда, с дебели стени и бойници, само че идващият крал, Фредерик II, взема решение да трансформира военното барикада в хубав замък. И името му се трансформира в Кронборг – Замък на короната.
Още за замъка Кронборг можете да научите от следващия епизод на „ История на изкуството за деца “, в „ Радиоенциклопедия “, в четвъртък , 1 февруари , от 17 часа .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР