В Подгорица се провеждат Дни на медиите между ЕС и

...
В Подгорица се провеждат Дни на медиите между ЕС и
Коментари Харесай

Хан: Свободата на медиите е важна за евроинтеграцията на Западните Балкани

В Подгорица се организират Дни на медиите сред Европейски Съюз и Западните Балкани, финансирани от Европейската комисия и Комисариата по разширението.

 © БГНЕС
По време на откриването беше излъчено видеообръщение от комисаря по разширението Йоханес Хан, в което той акцентира, че свободата на медиите и медийната среда в страните от Западните Балкани са от извънредно значение за развиването на евроинтеграционните процеси в тези страни.

От страна на домакините изказване направи министърът на културата Александър Богданович, който прикани да не се оставят без следствие набези против публицисти. Той пое ангажимент Черна гора да продължи да работи за развиването на медиите, както и за основаване на законодателна среда, която да поддържа такова развиване.

В програмата за днешния ден е очакван специфичен панел – полемика сред министри от района и публицисти.

Министърът на осведомителното общество и администрацията на Македония Дамян Манчевски назова публицистите „ новите борци за независимост и предпазен механизъм ” и съобщи, че политиците би трябвало да обезпечат нужните условия те да продължат с тази битка. Той отдели особено внимание на промените в региона на медиите в Македония, приемането на нов закон за аудиовизуални услуги, провокациите в битката против дезинформацията, както и концепцията за саморегулиране на медиите.

Македонското държавно управление напълно е премахнало финансирането и рекламирането на медиите, с цел да не може да въздейства върху тяхната работа, заяви МИА.

В конференцията в Подгорица вземат участие стотици публицисти от Западните Балкани, както и такива от Брюксел, които следят ситуацията в района. На нея участва и генералният шеф на Генерална дирекция разширение на Европейски Съюз Кристиян Даниелсон
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР