В почти всички развити страни изследванията показват, че периодът между

...
В почти всички развити страни изследванията показват, че периодът между
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Обхващането на 4-годишните деца в предучилищното образование е най-силната интеграционна мярка

В съвсем всички развити страни проучванията демонстрират, че интервалът сред три и седем години, а и по-рано, в най-голяма степен се образуват мозъчни връзки при децата, образува се също просветеност, когнитивност, обществени, прочувствени и езикови умения. Тази социална възвращаемост е по-голяма, когато става въпрос за деца, при които майчиният език не е българският. Обхващането на децата на четири години в предучилищното обучение е най-силната интеграционна мярка за децата, чийто майчин език не е българският и липсва отношение към образованието, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 по време на полемиката "Възможност и провокации при въвеждане на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца ", провежда от омбудсмана Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент, в която взе участие и министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е.

Всички развити европейски страни имат политики за разширение на обсега на децата в предучилищното обучение, сподели министър Вълчев. Той заяви, че у нас четиригодишните деца, които са обхванати в системата на предучилищното обучение, са 78 %, петгодишните, които са обхванати, са 91-92 %, а шестгодишните деца у нас, които са обхванати, са 93-94 %.

Заради напрежението, омбудсманът свика среща за предучилищното обучение

"Разликата сред 78 и 100 % са децата от фамилии, чийто майчин език не е българският и в които липсва отношение към образованието ", изясни министър Вълчев. Той сподели, че се е убедил при визитите си в просветителните институции в страната, че детските градини и учебните заведения са най-важните институции в страната, изключително в регионите, в които има деца от уязвими групи.

"Нашата система на предучилищното обучение е относително добра и налична, и нашите такси в детските градини са едни от най-ниските в европейски мащаб ", съобщи министър Вълчев. Той сподели, че страната поема главните разноски за хонорари и осигуровки, а в случай че се вкара наложителната подготовка на четири години, ще бъдат поети и разноските за материална прехрана, както се направи за пет- и за шестгодишните деца.

"Това значи 15 милиона лв. в допълнение, както и средства за закуски, които ще се финансират, а и средствата за образователни пособия ", стана ясно от думите му.

"Предвидени са също средства от Оперативна програма и от държавния бюджет - 34 милиона лв. за година, за възобновяване на таксите на част от родителите, като това ще е целева помощ за визитата на детска градина ", разгласи министър Вълчев. Той за следващ път съобщи, че в огромните градове и в София има дефицит тук-там в детските градини, главно поради вътрешната миграция в страната.

Красимир Вълчев: Решението за диктовката от аудиозапис е навреме

"Има 70 милиона лв., които са заложени в одобрения бюджет за тази година и те ще се употребяват за дострояване на учебни заведения и за градеж на детски градини. Като има и за следващата година 70 милиона лв. за тази цел ", уточни министър Вълчев. Той добави, че има и 13 милиона лв. от финансовия механизъм на европейското просветително пространство. "По този метод, можем да разчитаме, че сред 65 и 80 детски градини ще бъдат проектирани и ще са в подготвеност за строителство през идващите две години ", разгласи просветителният министър. Той даде обещание на общините, че ще има отлагателен интервал, евентуално от две години в началото, за въвеждането на наложителното предучилищно обучение за четиригодишните деца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР