В почти половината села от община Благоевград няма да има

...
В почти половината села от община Благоевград няма да има
Коментари Харесай

В почти половината благоевградски села няма да има преки избори за кмет

В съвсем половината села от община Благоевград няма да има директен избор на кмет на локалните избори тази есен. Причината е условието на променения през 2016 година Изборен кодекс в тях да има най-малко 350 души население, записано по непрекъснат адрес.

Благоевград Селище, Благоевград

В момента в Народното събрание се разискват промени в настоящия устав за изборите. Все още обаче не е обсъждано от депутатите предложение за връщането на остарялото условие за избор на кмет при живеещи над 100 души по непрекъснат адрес в обещано обитаемо място.

Селище е едно от селата в община Благоевград, където до преди 4 години хората са си избирали сами кмет:в момента в селото живеят по-малко от 350 души и избори за кмет няма да има, а ще бъде назначен наместник.
Благой Панайотов, кмет на Селище: Дали ще е кмет, или кметски наместник, той извършва едни и същи функционалности и мисля, че когато има отношение от общината и се оказва помощ от общината той ще си извършва функционалностите. Вера Кратева, гражданин на Селище: Ами по-добре е хората да си избират кмета, не наместник. Ама щом сме толкоз малко хора не мога да ти кажа, и аз не знам, не ги разбирам. Михаил Георгиев: гражданин на Селище: Защо би трябвало някой да ни постанова кмет? Мартин Бусаров, юрист по изборно право: Село без кмет няма да остане, казуса идва може би от там че доста от досегашните определени кметове няма да се впишат в конюктурата и концепциите на възможен предстоящ кмет на общината и могат да не бъдат назначени. Такава е демокрацията, такива са законите и би трябвало да се съобразим.
За хората в Селище, даже и да се назначи кметски наместник, значимо е той да е локален и да се опита да спре обезлюдяването на селото.
Вера Кратева, гражданин на Селище: Направо селото обезлюдява, изключително след 6 часа човек не минава. Тука добре че е пътя за Македония та най-малко коли се движат. Благой Панайотов, кмет на Селище: Инвестициите към селата са малко, това което е правено преди се разрушава, няма опция кмета, никакви финансови благоприятни условия няма, не разполага с нищо с цел да може да ги резервира да направи нещо усъвършенстване, нещо ново.
Ако преди локалния избор тази есен законът не бъде изменен, близо 3000 обитаеми места в България няма да си избират кмет и през идващите 4 година ще бъдат ръководени от хора, назначени от общинските управления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР