В по-завършения си вид платформата на Националната здравноинформационна система се

...
В по-завършения си вид платформата на Националната здравноинформационна система се
Коментари Харесай

Милиони прегледи и хоспитализации излязоха наяве в здравната е-система

В по-завършения си тип платформата на Националната здравноинформационна система се оказа един от най-използваните софтуерни артикули в България. Данните за признатите електронни регистрации на прегледи, предписания, хоспитализации разкриват изненадващи мащаби на медицинските действия у нас. Информацията бе огласена преди дни от държавната компания, която поддържа системата - " Информационно обслужване ".

Ежедневно в системата се записват над 220 000 електронни прегледа. Средно дневно се обработват над 110 хиляди електронни предписания. Генерират се над 134 хиляди посоки. Регистрират се към 9500 хоспитализации, оповестиха от " Информационно обслужване ". Това значи, че всеки ден 110 000 българи купуват медикаменти с рецепта, а 9500 души постъпват в болница, написа в. " Сега ".

Впечатляващи са и данните за целия интервал на битие на системата. Общият брой на записаните здравни записи от стартирането на платформата в края на 2020 година до момента доближи 410 млн., регистрират от " Информационно обслужване ". Броят на издадените е-рецепти надвиши 63 млн. Изписаните „ бели “ предписания от медицинските експерти надвишават 5 млн. През НЗИС са издадени над 62 млн. е-направления от стартирането на платформата за издаване на електронни посоки при започване на декември 2020 година Регистрираните електронни хоспитализации приближават 5,2 млн. Регистрираните за близо две години е-прегледи са над 110 млн.

Със системата работят над 34 хиляди лекари от болничната и извънболничната здравна помощ, над 10 500 зъболекари и 7310 фармацевти. Модулът за електронни предписания се употребява дейно от близо 3300 аптеки. Общо 389 лечебни заведения в цялата страна се възползват от модула за електронна обработка на признатите за лекуване в болница. Близо 200 хиляди тегления са направени за мобилното приложение „ еЗдраве “, осведомиха от сдружението. Чрез него всеки жител може да влезе в своето здравно досие и да види всички регистрирани от 2020 година до момента прегледи, посоки, предписания, ваксини, лабораторни резултати.

Дигитализацията на опазването на здравето е план с доста дълга и бурна история. Години наред той беше в задънена улица, компаниите се сменяха безрезултатно, а системата се съпротивляваше, защото електронната регистрация допуска цялостно изсветляване на дейностите. Пандемията обаче пришпори непредпазливо този развой. В електронното досие за пръв път има по-пълна картина на здравната история на пациента и за пръв път то е налично и без електронен автограф (след в началото " сдвояване " със системата, което се прави от чиновник на упълномощени институции). Така всеки може да следи дали на негово име се пишат фиктивни действия. Изнесените в петък данни за милиони прегледи и хоспитализации обаче повдигат и въпроса за какво при такава динамична система оставаме на водещи места в Европейски Съюз по социалнозначими болести и предотвратима гибел.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР