В по-развитите държави, където са напред с познанията и системите

...
В по-развитите държави, където са напред с познанията и системите
Коментари Харесай

Инж. Куманов: При трус не бягайте по стълбищата в панелките, стойте в антрето

В по-развитите страни, където са напред с познанията и системите за отбягване на огромните вреди и жертви, едно такова земетресение ще аргументи по-малко жертви, само че въпреки всичко те са неизбежни изцяло.

Това разяснява пред Нова тв инж. Димитър Куманов.

У нас не е юридически разбор какво ще се случи със постройките при разнообразни по мощ трусове. Куп пари се изхарчиха за проучването на постройките у нас. Поне 30 млн. лева се похарчиха, с цел да се каже, че надеждността на постройките е ниска. Тези пари по-добре да ги бяха дали за нещо практично. Техлените здания с дебели стени са надеждни. Но по селата постоянно се разчита на локалния занаятчия. Магнитутът обаче не е най-важния критерии за разрушенията, а направленията и амлитудата,с които се мести земята и люлее постройките, уточни той.

Масово, за жалост, даже в новото строителство, се вършат взаимни отстъпки със сигурността. Приблемът с панелките е, че те към този момент са направени на кайма от хората с тяхното къртене, прекрояване вътре, уточни той.

Първото предписание при трус е да не бягате. Застанете под несъмнено място. Желателно е хората да бъдат подготвени, изключително при нашето строителство. В панелките не е безвредно да бягаш по стълбището. В панелките застанете под входната врата, в антрето на жилището, под масата. Не стойте на площадката, тя е несигурна, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР