В по-голямата част от продаваните у нас руски салати липсват

...
В по-голямата част от продаваните у нас руски салати липсват
Коментари Харесай

Руска без яйца, Снежанка без мляко: Какво съдържат готовите салати?

В по-голямата част от продаваните у нас съветски салати липсват яйца за сметка на другите типове консерванти , а в пакетираната " Снежанка " няма кисело мляко . Такъв извод вършат от неправителствената организация " Активни консуматори " в своя финален отчет.

" Индустриалните салати са се трансформирали в коктейл от софтуерни добавки и химикали - единствено 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в съветските салати няма яйца, само че има най-малко по 3 консерванта ", се показва в него.

Проучването на " Активни консуматори " е направено на база на 13 разнообразни марки съветска салата и 14 такива " Снежанка ", купени от 4 търговски вериги през декември 2017 година.

 Ето в кои марки майонеза има вода и нишесте вместо яйца
Ето в кои марки майонеза има вода и нишесте вместо яйца

Резултатите са от разбор на асоциация " Активни консуматори "

Данните сочат, че във всички от първата партида липсват яйцата, които са измежду главните съставки на съветската салата. " Явно цената на тази суровина се е оказала прекомерно непривлекателна за промишлеността и по тази причина те са заместени със сурогатни софтуерни добавки направени от яйца, като термостабилен жълтък и други ", изясняват от организацията.

При съветската салата още е намерено потреблението на многочислени източници на въглехидрати , като захар, нишесте, полизахаридни сгъстители. Сред продуктите, които обичайно не са в рецептата на салатите, са още соевия, свинския протеин и колагена.

 Кои марки краве сирене у нас са качествени и кои нарушават стандартите?
Кои марки краве сирене у нас са качествени и кои нарушават стандартите?

Асоциацията " Активни консуматори " показа свое проучване

По отношение на консервантите единствено в 3 от всички 13 тествани марки има по-малко от 3 типа. В останалите има 3 или повече типа, като най-често срещаните са сорбинова киселина, натриев нитрат и натриев бензоат.

" Влагайки безсмислено доста консерванти производителите усилват безконтролно периода на валидност на салатите разчитайки на коктейл от химически съединения ", споделят от " Активни консуматори ".

 Снимка 330352
Източник:

 Снимка 330353
Източник:

 Снимка 330354
Източник:

По отношение на " Снежанката " изследването демонстрира, че в едвам 3 от 14 марки има кисело мляко , което е измежду главните съставки на салатата. За сметка на това обаче 3 добавки участват във всички тествани артикули - нишесте, изсъхнало мляко и млечен протеин. Често употребявани са още палмова и друга растителна лой, както и майонеза. В 4 продукта се употребява и желатин, като сгъстител.

По отношение на консервантите при тези артикули индикаторите са по-добри, като се влага приблизително по 1 тип, като най-често това е собринова киселина.

 В кои български марки масло няма масло?
В кои български марки масло няма масло?

Голяма част от продуктите на пазара не дават отговор на стандартите

" От 27 търговски марки салати, включени в проучването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени сред други четири. При това продуктите са закупени от 4 разнообразни вериги. На процедура в огромните търговски вериги конкуренцията в предлагането на индустриални салати е минимална. Този търговски олигопол се трансферира и върху рецептите ", показват още от организацията.

" С дребни разлики всички производители употребяват сходни първични материали, заместители, добавки и технология. Очевидно един път въведена от една-две компании порочната рецепта за подготвени салати се постанова върху целия български пазар, трансформирайки хората в пасивни консуматори без избор. При това разликата в цените е сензитивна - от 2,45 до 8,18 лв. за кг при съветските салати и от 3,75 до 10,48 за кг снежанка ", споделят още от организацията.

 Снимка 330355
Източник:

 Снимка 330356
Източник:

 Снимка 330357
Източник:

 Снимка 330358
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР