В Пловдив започна изграждането на първия в България международен научен

...
В Пловдив започна изграждането на първия в България международен научен
Коментари Харесай

Строят първия международен научен център в Пловдив

В Пловдив стартира построяването на първия в България интернационален теоретичен център за върхови проучвания в региона на растителната биология и биотехнология , заяви Българска национална телевизия.

Амбициозното начинание е резултат от взаимната работа на три български и два немски института и е с бюджет от 30 млн. евро, обезпечени от Европейския съюз.

Днес стартира построяването на научния кампус върху терен от 22 декара, само че изследователският план работи от 3 години и към този момент има авториретни научни разработки и над 70 университетски изявления в региона на растителните и био технологии.

В научния център ще работят 10 проучвателен екипа, чакат се над 70 учени от целия свят . Аграрният университет в Пловдив към този момент има подписан рамков контракт за съдействие.

Проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет разяснява, че се планува продан на учени, посещаване на студенти в центъра, създаване на на дипломни работи , просветителни услуги към центъра, както и създаване на взаимни планове.

Голяма инвестиция ще бъде направена за оборудването на Центъра.

Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив прецизира, че ще бъдат поканени и всички университети от страната и научни институти.

Изграждането на центъра се чака да завърши следващата година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР