В Пловдив тази вечер започва 13-то издание на Нощта на

...
В Пловдив тази вечер започва 13-то издание на Нощта на
Коментари Харесай

В Пловдив започва 13-то издание на Нощта музеите и галериите

В Пловдив довечера стартира 13-то издание на Нощта на музеите и галериите. До 17-ти септември посетителите ще могат да видят голям брой изложения, арт съоръжения, прожекции на документални филми и провокации от български и задгранични актьори. По традиция Регионалният ефирен център на Българска национална телевизия в Пловдив също се включва във фестивала.

Две нощи Пловдив няма да спи. Фестивалният дух към този момент е превзел пловдивчани и в центъра могат да се видят стотици хора, които ще се потопят в Нощта на музеите и галериите. По данни на уредниците тази година се чака фестивалът да бъде посетен от над 60 000 души.

Тази година уредниците са подготвили богата стратегия – над 120 събития на 75 места. Има изложения, пърформанси. Те ще могат да се видят в музеите, галериите, културните институции, клубовете в града, както и в пространствата навън като фонтана в центъра на града.

Регионалният ефирен център на Българска национална телевизия в Пловдив също се включва във фестивала. Тази вечер пред постройката на улица „ Найден Геров “ 8 на огромен екран онлайн ще бъде прожектиран спектакълът „ Дама пика “ на Държавия куклен спектакъл в Пловдив, който актьорите играят в съветския град Рязън.

Във фестивала са включени доста нови пространства. Слага се началото на една нова културна точка в Пловдив – някогашният магазин Детмаг „ Снежанка “, който не е отварял порти повече от 15 години. Сега той става сцена на забавна галерия, наречена „ Тук, на всички места “. Ще бъдат показани доста документи, архивни материали, съоръжения.

Във фестивала са привлечени и доста нови актьори както от България, по този начин и от чужбина. В Етнографския музей ще може да се види галерия на непоказвани до момента картини, благосъстоятелност на музея. Благодарение на донори те са реставрирани и ще бъдат показани за първи път.

Утре вечер програмата е наситена с пърформанси и съоръжения. Пред постройката на Регионалния ефирен център на Българска национална телевизия ще бъдат прожектирани филми от продукцията на малкия екран, които показват юбилеите и активността на огромните културни институции, като Пловдивската опера и Кукленият спектакъл.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР