В Пловдив стартират тестове за T-клетъчен имунитет за . Тестът

...
В Пловдив стартират тестове за T-клетъчен имунитет за . Тестът
Коментари Харесай

В Пловдив стартират тестове за T-клетъчен имунитет за COVID-19

В Пловдив започват проби за T-клетъчен имунитет за . Тестът ще се прави на имунизирани или преболедували хора, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от ДКЦ „ Пълмед “ където от през днешния ден стартират да се вършат тестванията за качествено установяване на клетъчен имунитет към SARS-CoV-2 посредством eнзимно-свързан имуносорбентен точков разбор (ELISpot).
Благодарение на високо софтуерната апаратурата, конфигурирана в лабораториите на медицинския център посредством ELISpot тест може да се ревизира дали организмът ни има Т - клетъчен имунитет към SARS- CoV-2 вирус, който ни защищава от наново заразяване и ни дава информация за успеваемостта на отбраната след сложена ваксина. Без информацията за съществуването точно на Т-клетъчен имунитет, никой не може да е сигурен, дали има задоволително добра отбрана, защото антителата добити след преболедуване са за неопределен срок, пишат от центъра.
“ELISpot пробата открива задействаните характерни Т-клетки към SARS-CoV-2 вирус и по този метод може да се дефинира самостоятелният имунен отговор на лица, които са били в контакт с вируса и/или на които е сложена ваксина. Освобождаването на цитокини от Т-клетките, подтиквани от характерни коронавирусни антигени обезпечава диференцирана картина на имунния отговор, която демонстрира прогресията на болестта и дали е добит имунитет. С този тест се дефинира броя на клетките, които след среща с протеините на шипчето (специфичния S1 сектор на спайк протеина), виновни за прикрепяне на вируса към клетките на индивида, стартират да отделят гама-интерферон. Нивото на отделения гама-интерферон е в основата на определянето на Т-клетъчния имунитет при този способ. ELISpot методът, по който се реализира пробата, е високо сензитивен и може да открие една клетка от 200 000, която стартира да отделя гама-интерферон “, разяснява доктор Екатерина Петкова, шеф на ДКЦ " Пълмед ".
 Първата зелена класна стая в Пловдив към този момент действа Първата " зелена класна стая " в Пловдив към този момент действа
Първата по рода си „ зелена класна стая “ в Пловдив към този момент е реалност. Тя е построена на имот от 2,5 декара директно до НЧ...
За осъществяването на теста е належащо да се вземе венозна кръв, след авансово записан час. Резултатите от проучването се дават след 48 часа и дават отговор на въпроса дали е построен клетъчен имунитет против вируса. Тестът е подобаващ, както за пациенти към този момент преболедували Коронавирус инфекцията, по този начин и за такива, които са си сложили ваксина. Информацията за Т-клетъчен имунитет може да ни помогне при взимане на решение и за идно имунизиране.
ELISpot пробата може да даде информация за среща със SARS-CoV-2 вируса и при пациенти без признаци или прекарали леко болестта без да имат формирани антитела. Резултатите се регистрират със скенер за разлика от други сходни проби, при които отчитането става посредством преброяване с микроскоп. Отчитането на резултатите със скенер и изчисляването им със профилиран програмен продукт свежда до най-малко човешките неточности.
„ Изследването за Т клетъчен имунитет е високоспециализирано и изисква с изключение на налична инсталация, само че и характерен консуматив за провеждането на теста и най-много подготвен и високо дипломиран екип. Интерпретацията на резултатите се прави от доктор експерт. Радваме се, че ще можем да предложим на пациентите си този тип тест изключително настоящ в подтекста на международна пандемия от COVID-19. Ние сме първите лечебни заведения в България, което влагат в сходна инсталация и оферират този вид тест, напълно извършващ се от екипа на лабораториите ни “, разясняват от ДЦК " Пълмед ".
Информация за теста и за записване на час може да се откри на уеб страницата на „ Пълмед “, както и на тел. 0888 539 385 в Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР