В Пловдив ще се проведе 15-ото издание на Дефиле на

...
В Пловдив ще се проведе 15-ото издание на Дефиле на
Коментари Харесай

Рекорден брой винопроизводители се включват на „Дефиле на младото вино“ 2023

В Пловдив ще се организира 15-ото издание на „ Дефиле на младото вино “ на 24,25 и 26 ноември, оповестиха от Общината. По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали столетия, под магичното небе на Стария град, ще откриете деветнадесет възрожденски къщи , които с отворени прегръдки чакат гостите на фестивала в последния уикенд на месец ноември.

На конференция през днешния ден, провела се в Къщата на Иван Черноземски в Стария град, инж. Любозар Фратев – ръководител на УС на Съвет по туризъм в Пловдив, доцент доктор Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ и ръководител на дегустационната комисия и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “, показаха подробна информация за фестивала и акценти от програмата на тридневния винен празник.

Фестивални местоположения и участници

Участниците в „ Дефиле на младото вино “ 2023 година са 67 , измежду които най-хубавите производители на виновност и вкусни храни. Новите компании измежду тях са 12 . Тази година винопроизводителите са с рекорден брой – 50 .

Деветнадесет обекта, от които 3 нови, ще отворят порти по време на „ Дефиле на младото вино “ 2023.

Фестивална стратегия

“Дефиле на младото вино “ стартира в петък /24 ноември/ с Дионисиево шествие . В 13:00 ч. на пл. „ Стефан Стамболов “ /пред Община Пловдив/ богът на виното – Дионис ще приветства всички присъстващи жители и посетители на Пловдив. Пъстро шествие с присъединяване на фолклорен отбор Тракия ще поведе към началото на Стария град.

На ул. „ Съборна “ 2-4 до бариерата ще бъде открит фестивал „ Дефиле на младото вино “ 2023. Бог Дионис, дружно с формалните посетители ще отворят първата бъчва младо вино, годишна продукция 2023 година С песни, танци и тостове, ще се даде старт на тридневна винена веселба. Дегустациите ще продължат три дни:

 – На 24 ноември – от 14:00 до 18:00 ч.

 – На 25 ноември – от 11:00 до 18:00 ч.

 – На 26 ноември – от 11:00 до 17:00 ч.

Организаторите подгряват най-нетърпеливите винолюбители цяла седмица преди фестивала. Всяка вечер от понеделник /20 ноември/ до четвъртък /23 ноември/ ще се проведат „ Дните на младото вино “.

Как ще дегустираме по време на „ Дефиле на младото вино “

Винолюбителите ще имат опцията да опитат над 300 типа виновност и десетки деликатесни усета . Дегустацията на вино се реализира с жетони по 0.75 лева /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информативен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, направени в Оперативна програма „ Социално дружество за хора с увреждания “ към Община Пловдив.

За най-нетърпеливите и правилни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и авансово посредством платформата на Grabo.bg, оповестиха още от Общината. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР