В Пловдив се проведе тържествена заря-проверка по случай 137 години

...
В Пловдив се проведе тържествена заря-проверка по случай 137 години
Коментари Харесай

Зико: В Пловдив бие най-силно националният пулс още от времето на църковните борби

В Пловдив се организира тържествена заря-проверка по случай 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То бе и кулминационната точка на тържествата по случая празника на града.
Прочетете още
Кметът Здравко Димитров произнесе тирада по случай геройството на пловдивчани преди повече от век:

„ Омразната присъда на Берлинския контракт, която изкуствено раздира целокупния български народ посредством насилствени граници е наказана от разсъдъка и историята още в самото начало. Ние пловдивчани се гордеем, че концепцията да се противостои на Берлинския контракт се заражда на първо време в Пловдив. Тук бие най-силно националният пулс още от времето на църковните битки. Тук е неизцерим споменът за турските зверства по време на Априлското въстание.

И на това население, настръхнало още от времето на кланетата  в Батак и Перущица, Европа желае да наложи един османски валия като стража на Балканите. Пловдив не се задоволява с купата столица на измислената Източна Румелия, а още веднъж става знак на българския дух и блян за обединяване. За пловдивчани не е значимо да бъдат столичани, а да бъдат българи. Затова в Европа назовават Източна Румелия  „ Втората България ” ”, сподели Здравко Димитров.

„ Революциите се замислят от романтиците и събраният в Пловдив нравствен хайлайф на младата нация издига знамето на Съединението. По думите на националния стихотворец Иван Вазов, в този миг България се почувства млада, идейна, способна отново за велики саможертви. Тоя животворен мирис от жизненост и религия се допира до всички кътове на националната душа и я възвисява до величието на съдбоносните събития. Ние се гордеем освен с романтизма на нашите предшественици в Пловдив преди 137 години, с тяхното безстрашие в преследването на великата цел, само че и с мъдростта им. Българите нямат опита от Френската или другите европейски революции, само че демонстрират забележителна тактическа зряла възраст ”, сподели още кметът на Пловдив.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР