В Пловдив откриха два пестицида за растителна защита, които са

...
В Пловдив откриха два пестицида за растителна защита, които са
Коментари Харесай

Първи резултати: Пестициди за растителна защита са отровили водата на Марица

В Пловдив откриха два пестицида за растителна отбрана, които са предизвикали токсичното отравяне на водите на река Марица. Това демонстрираха първите резултати от взетите проби. Замърсяването е спряно, само че поради него голямо количество риба беше отровена преди няколко дни.

Пловдив

Пестицидите са открити във водите на река Пишманка. В Марица съществуване на пестициди най-малко първичните проби не са посочили, само че занапред се чакат окончателните данни. От Басейновата дирекция квалифицираха случая като " най-тежкото замърсяване на река Марица, провокирало отравянето на тонове риба ". Предполагаемият все още източник на замърсяването - пазарджишката компания " Екоинвест ", може да бъде санкционирана с още десетки хиляди лв. и по Закона за екологичните вреди. Това обаче може да се случи след привършване на следствието и излизането на окончателните резултати. Иначе за следващ път пловдивчани бяха успокоени, че няма заплаха за качеството на питейната вода.

Проверките са посочили замърсяване с пестициди на пластмасовите опаковки, които е обработвала компанията, която към този момент е санкционирана за замърсяването на Марица.
Марин Маринов, Басейнова дирекция - Пловдив: Опаковките, които са открити в " Екоинвест ", вършат връзка с тези пестициди. Полепвайки даже няколко късчета в хрилете на рибата, в случай че те носят замърсяване, отравянето става доста по-бързо.
Още идната седмица ще бъде образувана комисия, която ще ревизира складовете за предпазване на излезли от приложимост пестициди. На територията на област Пловдив от 13 са останали 6, които са под денонощна защита.
Стефан Шилев, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив: Закрити са редица хранилища за пестициди и са превозени, трансферирани, тези залежали над 30 години и излезли от приложимост пестициди, са третирани към този момент в Лион, Франция в инсинератори. Количествата са към 818 тона.
Възстановено е и естественото положение на водите в Марица и Пишманка. Замърсяването е спряно в региона на Цалапица и разливът не може да продължи надолу, твърдят от регионалната администрация.
Дани Каназирева, регионален шеф на Пловдив: За всеки случай остава предизвестието за ограничаване на улов на риба по поречието на река Марица и водопоя на животни.
Проверките на организацията по храните досега не се открили по борсите и тържищата в района да се продава от мъртвата риба в Марица.
 Глоба и две обвинявания поради замърсяването на река Марица Глоба и две обвинявания поради замърсяването на река Марица
Със 100 000 лева ще бъде санкционирана компания "Екоинвест " ЕООД поради замърсяването на реките Марица и Пишманка, довело до задушаване на рибата в региона, съоб...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР