В Пловдив има близо 32 хил. празни жилища, които са

...
В Пловдив има близо 32 хил. празни жилища, които са
Коментари Харесай

Тревога в бранша! 32 000 жилища в Пловдив стоят необитаеми

" В Пловдив има близо 32 хиляди празни жилища, които са към този момент издигнати, само че стоят под ключ. Една бърза сметка демонстрира, че това е междинен по величина град, „ прибавен “ към към този момент съществуващия Пловдив, а той стои празен, само че с територия, която е към този момент построена ", сигнализира арх. Антоанета Топалова, която е експерт по градоустройство. 

В София броя на необитаемите жилища е над 200 000 и тази цифра също пораства поради продължаващото строителство, което става все по-интензивно.

Еколози и ландшафтни архитекти са обезпокоени: „ Ако всички тези жилища бъдат обитаеми, това съществено ще усили трафика в града. А размерите на задаващата се екобомба не може да се планува “.

Как миграцията въздейства на новото строителство?

„ В София годишно се заселват 1200 поданици и се строят близо 10 000 нови жилища. Над 1000 души годишно се заселват и в Пловдив - това сме го проучили, т.е. картината е сходна “, разяснява пред „ Марица “ арх. Иван Делчев, един от създателите на обновения Общ устройствен план на Пловдив. Според него, тази наклонност е резултат от политиката на банките. Арх. Делчев е песимистичен по въпроса за пренаселването на Пловдив и дава за образец демографската прогноза на Националния статистически институт (НСИ), че популацията на страната до 2060 година ще се стопи до 5.1 милиона души. „ Откъде ще дойдат тези мегапотоци от хора, че да пренаселят Пловдив - пита арх. Делчев. „ Дори да се населят тези празни и необитаеми жилища, трафикът няма да е проблем за пловдивчани “, безапелационен е специалистът. 

Последните разбори на Световната банка демонстрират, че макар че има повече от 900 000 жилища допълнително от броя на семействата, 30% % от жилищния фонд е безработен.
В Пловдив незаети (свободни) са 26% от жилищата
На пръв взор няма логичност в това да купиш парцел и да го държиш празен, споделя Христо Хаджиев, шеф на „ Ейч Ейч Пропърти ”, само че самият той не вижда нищо притеснително в това. „ Хората постоянно купуват, с цел да извадят парите си от банките и да ги запазят. А един апартамент, един път платен, или се отдава чартърен, или се дава за нощувки. Във втория случай той се изплаща доста по-бързо - стига да можеш да го управляваш. Ако обаче го оставиш празен, какви са разноските ти? Веднъж в годината плащаш налога и месечните такси по поддръжката му. Така че загубите ти не са огромни. Просто на пазара има друг вид играчи “, изясни Хаджиев.

Наблюденията на брокерите от Националното съдружие „ Недвижими парцели " -Пловдив са, че от 25 до 35% от закупените към този момент жилища в Пловдив стоят „ на мрачно “, т.е. са неизползвани. „ Много вложители в последно време вложиха парите си в парцели, само че ги държат празни след покупката. Логично е да се попита за какво купуват. Най-вероятно с цел да затворят парите си на несъмнено място, влагайки ги в парцел, вместо да ги оставят в банката. Странното в тази ситуация обаче е, че не бързат да продават тези жилища, нито вършат опити да ги довършат и примерно да ги пуснат чартърен. Сякаш крият парцелите си, нямам престава какво тъкмо чакат “, разяснява преди време пред „ Марица “ Габриела Иванова, ръководител на НСНИ-Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР