В Пловдив данък сгради, такса смет и данък МПС няма

...
В Пловдив данък сгради, такса смет и данък МПС няма
Коментари Харесай

Данък МПС не мърда, но някои ще платят повече

В Пловдив налог " здания ", такса " боклук " и налог МПС няма да се подвигат. А какъв брой ще е налогът за колата, към този момент е ясно. Дирекция „ Местни налози и такси” към Община Пловдив от вторник е качила базата данни за колите, регистрирани в града. Промени в ставките на налог МПС и тази година няма, тъй че множеството притежатели ще платят тъкмо толкоз, колкото и лани.

Ще има и сюрпризирани обаче. И това ще бъдат водачите, на които колите минават от една възрастова категория в друга. За тях сумите ще бъдат разнообразни от миналогодишните, тъй като единият определящ коефициент при пресмятане на данъка се трансформира.



Данък МПС се счита по несложна формула: екологичен коефициент (според Еврото, записано в талона) х мощността на возилото х възрастта на колата. Последната рубрика е разпределена на пет по-малки: до 5 години от датата на произвеждане коефициентът е 2.3, сред 5 и 10 години - коефициентът е 1.5, сред 10 и 15 години - 1.3, сред 15 и 20 години - 1, и най-вехтите возила се умножават по 1.1. Тези коефициенти са заложени в националното законодателство и обособените общини нямат право да ги трансформират. Местните администрации могат да пипат единствено ставката за екологичния коефициент и ставката за мощ. И при двете са избрани граници, в които общините би трябвало да се вместят. Администрацията в Пловдив се е спряла в множеството случаи на „ златната среда” и то по-близко до минималните граници.

И тъкмо

при прекосяването на автомобила от една възрастова категория в друга ще има доста парадоксални обстановки.

Живко Андреев е притежател на " Тойота Корола " с мощ 74 kW и Евро 6. Миналата година колата се класираше в първата категория по възраст (до 5 години) и данъкът беше 72 лв.. След инспекция за дължимия данък за тази година обаче излиза наяве, че сумата ще е 47 лв.. " Това е добре за мен, разходът ми пада много, само че не мога да си обясня по какъв начин една чисто нова кола ще нанася повече вреди на пътната мрежа и въздуха, в сравнение с по-стара ", недоумява лидерът.

Преди години, когато се вкара и екологичният съставен елемент в изчислението на налог МПС, концепцията беше „ замърсителят да заплаща повече” - т.е., старите коли, неотговарящи на модерни екокритерии, да имат по-високи данъци, а

новите возила да употребяват отстъпки за това, че дават отговор на Евро 5 или 6.

На доктрина обективен принцип, който по този начин и не се вкара на процедура. През 2019 година нямаше нито корона рецесия, нито друга и тогава главният мотив на властта беше да се дадат тласъци автопаркът у нас да се възобнови. В отговор се появиха и друга контрааргументи - че хората желаят да карат нови коли, само че нямат пари, с цел да си ги купят. Има и различен проблем - парите от налог МПС, както и другите локални данъци се вливат в общата каца на доходи на общините. Ето за какво средствата няма по какъв начин целево да бъдат употребявани за ремонт и усъвършенствания на уличната мрежа, паркоместа или пък за ограничения против нечистия въздух.

В образеца с колата на Живко Андреев той би плащал все по-малко налог, минавайки през 5 години от една възрастова категория в идната.

„ Наказанието " му ще пристигна едвам на 20-ата година от датата на произвеждане на колата,

когато коефициентът за първи път се усилва (виж таблиците). 19-годишната тойота ще се полза с коефициент 1, а 20-годишната - с коефициент 1.1. Това, несъмнено, важи единствено в хипотезата, че общинските управляващи не пипат данъчните ставки или пък не се промени формулата.

Читателката на „ Марица” Костадинка Кирилова обаче е тъкмо от „ каръците”. Нейната персонална кола тази година влиза в 21-вата си годишнина и за нея скок в локалния данък ще има. Жената кара " Рено Сциеник " с мощ 79 kW и екокатегория Евро 3. Миналата година Костадинка заплати 127 лв. за данъка, а тази ще би трябвало да се бръкне с 13 лв. повече, или 140 лв..

Различно е

Лятото на предходната година пунктовете за годишен механически обзор започнаха да мерят замърсяването на всеки автомобил и да дават екостикери на тази база. Те обаче нямат нищо общо с налога на колата. И вероятно ще влязат в деяние едвам когато общините вкарат зони с ниски излъчвания и забранят влизането в тях на цапащите коли. Такива зони на никое място не са въведени към момента, само че пък ръководещите към този момент разискват анулацията на екостикерите. Казусът ще се реши още на следващия ден, когато на парламентарен надзор транспортният министър Николай Събев би трябвало да отговори дали екостикерите са ефикасни.

Как да проверим данъка

Налозите могат да се ревизират на уеб страницата на Община Пловдив, в секцията „ Данъци и такси”, " Справка за финансови отговорности на лица " против ЕГН (за физически лица) или Булстат (за фирмени МПС-та).

Проблемът е, че в случай че имате остарели борчове към локалната хазна или няколко автомобила на свое име, те ще излязат като обща сума. Разбивка по типове начислени налози е допустима единствено след регистрация и активиране на потребителски профил на място в Общината.

Засега е подготвена информацията единствено за налог МПС.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР