В Пловдив бе валидирана пощенска марка на тема 60 години

...
В Пловдив бе валидирана пощенска марка на тема 60 години
Коментари Харесай

В Пловдив валидираха марка, посветена на Юрий Гагарин

В Пловдив бе валидирана пощенска марка на тематика " 60 години от полета на първия човек в космоса Юрий Гагарин " и ще бъде пусната в приложимост от през днешния ден. Това стана на гала в Централна поща в града от основния изпълнителен шеф на " Български пощи " Деян Дънешки, ръководителя на Съюза на филателистите в България Спас Панчев и художничката на марката Люба Томова.

Новото издание е в малотиражен блок от 2 марки - едната перфорирана и номерирана, а другата неперфорирана със знака на Булколекто и двете са в тираж по 1800 брой.

" Валидираме едно извънредно забавно издание, макар, че във филателията тематиката за космонавтиката е прекомерно постоянно срещана, а за самия Гагарин са издавани няколко марки още през 1961 година, когато идва в България ", сподели Дънешки.

Той напомни, че с космонавтиката е обвързвана и по този начин наречения филателен куриоз през 1987 година - марката е отдадена на 30-та година от руските галактически проучвания и при печатането й е позволена неточност, която и сега я прави забавна за филателистите.

" На една марка вместо годината на първия полет 1961-ва и Возток е изписано 1964 година Возток 1, а на друга марка вместо " 1957 година Спутник " е написано " 1957 Спутник 1 ", посочи, поради което те не престават да бъдат скъпи ", сподели още Деян Дънешки.

Гагарин е издаван ужасно доста и да потърсиш, и да намериш нещо друго, с цел да бъде неповторимо - бе главната ми цел, посочи авторката на плана. Тя добави, че употребяваната от нея фотография - Юрий Гагарин с бял гълъб в ръцете, е правена в Пловдив при негово посещение. Снимката обикаля света за същото време, за което той е обиколил земята, акцентира Томова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР