В Плевен започват проявите, посветени на 145 години от Освобождението

...
В Плевен започват проявите, посветени на 145 години от Освобождението
Коментари Харесай

В Плевен започват проявите, посветени на 145 г. от Освобождението на града

В Плевен стартират деянията, отдадени на 145 години от Освобождението на града, оповестиха от Регионален военноисторически музей (РВИМ), който дружно с Общината е уредник на събитията.

С панихида ще бъде почетена паметта на починалите воини по време на Третия взлом за Плевен (11 септември 1877 г.). Тя ще се състои на 9 септември от 11:00 часа пред Костницата в Скобелев парк-музей.

В същия ден ще бъде открита галерия живопис " 145 година Плевенска епопея 1877 година ". В нея са включени 15 картини от художествената сбирка на РВИМ като в последователен ред са показани моменти от петмесечните боеве за града като вниманието е ориентирано към Третия взлом, сподели доктор Галин Димитров от музея.

В изложбата са показани произведения на Христо Бояджиев: два портрета - на полковник Розенбом и на майор Попеску, и картината " Посрещане на съветските войски в Плевен на 10 декември 1877 година ".

Сашо Рачев, създател на исторически платна и добър пейзажист, взе участие с картините " Александър Втори приема пленения Осман паша на 11 декември 1877 година " и " Заседание на военния съвет на 12 декември 1877 година в село Пордим ". " Сред впечатляващите произведения е " Четвърта офанзива на Плевен няма да има. Строежът на Тотлебеновия вал " на художника Иван Иванов.

Авторът е показан и с " Третата офанзива на Зелените възвишения ", добави доктор Димитров. Сред акцентите в изложбата са портретите на ген. Михаил Скобелев и на ген. Едуард Тотлебен. 

Отново на 9 септември ще бъде открита още една галерия. Тя ще е постерна и е обвързвана с здравното обслужване по време на Руско-турската война 1877-1878 година Експозицията включва 12 постера с 91 фотоси, огромна част от фонда на музея.

Тя ще бъде показана на оградата на парка при Къща-музей " Цар Освободител Александър Втори ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР