В Плевен зам.-министърът на Земеделието и храните Деян Стратев каза,

...
В Плевен зам.-министърът на Земеделието и храните Деян Стратев каза,
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието Деян Стратев: България ще поиска отсрочка за два от екологичните стандарти

В Плевен зам.-министърът на Земеделието и храните Деян Стратев сподели, че България ще изиска пролонгация в използването на два от екологичните стандарти, които би трябвало да извършват земеделските производители.

По време на откриването на Международното изложение-договаряне " Пчеларство 2024 " в Плевен, заместник-министърът на земеделието и храните уточни, че митингите на земеделците в Европа са свързани най-много с използването на екологичните ограничения, засягащи сеитбо-оборота: ДЗЕС/добро земеделско и екологично състояние/ 7 и 8.

Това са по този начин наречената ротация на аграрни култури, при която 45 % от отглежданите култури в един имот би трябвало да се сменят всяка година, и условието към огромните аграрни производители с над 10 хектара земя, да оставят 4 % от площите си незасяти, с цел да се подкрепи биоразнообразието и да не се нарушава почвения пласт.

" Ние имаме такива искания, Румъния и други страни също имат такива искания и щепоискаме използването на ДЗЕС - 7 и 8 и за актуалната 2024-та година ", сподели заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Деян Стратев, който е с сектор „ Животновъдство, пчеларски стратегии, риболовство, ИА за селекция и репродукция, и БАБХ коментиразначението на пчеларските изложби от сходен сан:

„ За нас те са от огромно значение и всяка година Министерството отпуска избран бюджет тъкмо с тази цел, за подкрепяне на аграрни производители, които могат да показват своите артикули.

За предходната година бюджетът беше 3,6 млн лв., а за тази година парите за сходни изложби са 3,5 милиона.

Това е един от удачните способи за промотиране на продуктите на земеделските производители и по тази причина ние отделяме подобен финансов запас “, сподели зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Относно организирането и осъществяване на фермерски пазари в страната, Деян Стратев сподели:

„ Те са нещо обичайно за страната и даже пред Министерството на земеделието и храните има подобен пазар. Ние ги насърчаваме и би трябвало да кажа, че тук битката е за по този начин наречените „ къси вериги “, посредством които се реализира даването на пресни и свежи артикули до крайния консуматор “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР