В Плевен днес - 6 юли, започва петото издание на

...
В Плевен днес - 6 юли, започва петото издание на
Коментари Харесай

В Плевен започва фестивалът за куклено изкуство „Шарено петле”

В Плевен през днешния ден - 6 юли, стартира петото издание на фестивала за куклено изкуство за всички възрасти „ Шарено петле ”. Началото ще сложи актрисата Маргарита Костова, която ще изиграе авторския си театър „ Улица Радост ” от 18.00 часа пред постройката на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев ”, оповестиха пред Българска телеграфна агенция уредниците на форума.

След гала по откриването на феста от 19.00 часа в салона на спектакъл от 19.30 часа е планувано първото зрелище за възрастни. То е на куклен спектакъл „ Буфос от Гърция с пиесата „ Йован ”.

От 20.30 часа пътуващ спектакъл „ Скрин ” от София ще забавлява плевнечани със спектакъла на кокили „ Супер герои ” на площад ”Стефан Стамболов ”, пред театъра. Според метеорологичните прогнози по време на откриването на фестивала и първите прояви няма да вали, по тази причина се обрисува уместно време да се съберат доста фенове – и дребни и огромни, показаха уредниците.

Фестивалът ще продължи до 10 юли – неделя,  с куклени представления за деца и възрастни, улични спектакли, ателиета за направа на кукли и огнено шоу. Програмата включва 20 събития в пет фестивални дни, а новостите са доста – на петата година от основаването си плевенското Петле има интернационално присъединяване. Освен спектакъл „ Буфос “ от Гърция, в Плевен идва виртуозният махленски актьор от Италия Симоне Романо.

Проявите ще притеглят аудитория в залите на спектакъл „ Иван Радоев “ – с безвъзмездни предложения, които се вземат от касата на театъра. Свободен е и входът за представленията навън - в парка на Регионалния исторически музей и за куклената магия, която ще се вихри на централната пешеходна зона. Специално е квалифициран махленски театър на плевенския спектакъл, наименуван „ Кокошка с брошка и... Шарено петле “.

Началните часове на представленията за петте дни са идентични, което ще помогне на феновете по-лесно да се ориентират в програмата. В Регионалния исторически музей те са от 10 и 18 ч.,  а спектаклите в театъра или пред постройката - от 19,30 ч. Детските ателиета са всеки ден от 16 ч. в театъра с авансово записване. Целта е артистите да извърнат повече внимание на всяко дете и, с изключение на с нова кукла или автентичен предмет, детето да си тръгне с повече информация за кукления спектакъл и за това по какъв начин може единствено да си направи куклен спектакъл и у дома.

Община Плевен е съорганизатор на феста като го финансира. Фестивалът е прелестно място за срещи онлайн с кукленото изкуство от децата и техните родители като е обезпечен безвъзмезден достъп до всички прояви. Това е подарък от общината за плевенчани и гостите на града това лято.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР