В Плана за възстановяване и устойчивост на страната ни липсва

...
В Плана за възстановяване и устойчивост на страната ни липсва
Коментари Харесай

Ще загубим ли средства: В ПВУ липсва главата с проекти по програмата RePowerEU

В Плана за възобновяване и резистентност на страната ни липсва главата с планове по програмата RePowerEU. Това разгласи от трибуната на Народното събрание финансовият министър Людмила Петкова, съобщава financialtribune.bg.

Тя уточни, че сумите по плановете в него получават предплатено заплащане в размер до 20%. Оказва се обаче, че страната ни не е дала такива оферти.

Преди седмица на съвещание на ECOFIN от комисията са показали, че е трябвало да разработим тази глава не по-късно 30.12.2023.

„ Европейска комисия уведоми всички, че България няма създадена такава глава и в най-кратък период би трябвало да предоставим такава “, уточни Петкова.

На въпрос, за какво страната ни не е направила това, служебният министър отговори:

„ Аз не мога да кажа, за какво не е създадена тази главата, само че тя е неделима част от ПВУ. На 18-20 март са дискотирани с Европейска комисия. От 09 април до 30 май започнахме подготовката и към този момент имаме 9 оферти. Към момента сме получили 9 оферти – 7 МИИ, 1 Министерство на регионалното развитие и 1 Министерство на околната среда и водите.

По тематиката с ПВУ Петкова уточни още, че страната ни е подала на 07.10.2023 година искане за второто заплащане, само че то към момента се преглежда от Европейска комисия.

Тя напомни, че цената за удръжка от заплащането е над 5 на 100, в случай че страната ни е направила промените, които са включени в проекта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР