В Плана на възстановяване не очакваме да решим всички проблеми.

...
В Плана на възстановяване не очакваме да решим всички проблеми.
Коментари Харесай

България не трябва да затваря ТЕЦ-ове, за да получи пари от ...

В Плана на възобновяване не чакаме да решим всички проблеми. Но би трябвало да решим тези, върху които министър Николов и екипът му работят. Това съобщи финансовият министър Асен Василев при започване на публичните полемики за Националния проект за възобновяване и резистентност в бранш " Енергетика ".

България не е поела ангажимент да затваря мощности за приемане на пари от Европейска комисия по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), а единствено да понижава излъчвания въглероден двуокис. Централата " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " е значима, тъй като балансира енергийната система освен на страната, само че и на района, сподели министърът на енергетиката Александър Николов.

Всички страни в Европа построяват нови мощности, в това число и за зелена сила, само че главният проблем е балансирането на енергийните системи и подаването на ток в сериозни моменти. Оттам идва и волатилността на цените на електрическата енергия, сподели министър Николов. Той уточни, че покрай Стара Загора може да бъде построен цех за акумулатори за запазване на електрическа енергия, които да се употребяват за подаване в енергийната система.

" Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 " е нужна за енергийната система и е балансьор освен за България, само че и за района. Ако централата спре, ние отново ще имаме имаме енергиен баланс, тъй като сме единствената страна, която изнася ток. Ефектите за прилежащите страни обаче ще са много съществени, сподели Александър Николов.

В България има два центъра за произвеждане на сила - в Козлодуй (в АЕЦ) и в Стара Загора (Маришките централи). Преносът на сила е огромен и това води до сериозна загуба по трасето. Ако се спести половината от това количество, а то е допустимо, все едно сме построили нов реактор в Козлодуй, сподели министър Николов.

" От позиция на Европейска комисия планове, свързани с нуклеарната енергетика, просто няма по какъв начин да бъдат включени. Проекти, свързани с хидроенергията в България, доста мъчно могат да се включат, защото Министерство на околната среда и водите не е издало консервационни ограничения по всичките зони, и какъвто и план да се опитаме да създадем, няма по какъв начин да се случи ", уточни той.

Василев изясни, че планът би трябвало да бъде приключен и разплатен до юни 2026 година Проект, който е с по-дълъг интервал, няма по какъв начин да влезе в Плана за възобновяване. От позиция на преговорната рамка, България е отхвърлила условието за съответен ангажимент за затваряне на мощности у нас.

" Имаме съответен ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания, който би трябвало да осъществим, само че ангажимент за мощности не можем да поемем, тъй като все още, в случай че това се направи и се резервира структурата на износа и на потреблението в страната, ще се стигне до проблеми със сигурността на доставките на електрическа енергия. Има чуваемост от страна на Европейска комисия, най-вероятно ще се търси механизъм сега, в който имаме заместващи мощности или задоволително предпазване на сила, което да може да обере пиковете, уточни Василев и посочи, че „ няма по какъв начин да поемем риск за българската енергетика, който да бъде непростим ".

Василев съобщи, че по Плана за възобновяване няма по какъв начин да се финансира създаване на мощности с геотермална сила, само че могат да се търсят принадлежности за финансиране по друга линия. " Нашите сондажи, които са правени, са много плитки - от порядъка на 800 метра. Съвременните технологии разрешават да се вършат сондажи от 2000 до 3000 метра. Оперативните разноски са сред 15 и 40 лв. на мегаватчас. Себестойността на мегаватчас е толкоз, останалото е погашение на самата инвестиция, което може да стигне от 120 до 200 лв. на мегаватчас ", пресметна финансовият министър.

" Ангажиментът за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% остава. Това значи, че централите не могат да работят на 100-процентов режим, както е било през 2019 година Трябва да се понижи количеството сила, което те подават от въглища. Ако би трябвало да се понижи времето, в което тези централи работят - април и май, когато минимум ни трябват, и да се усили през зимата. 40% понижаване на въглеродните излъчвания остава като ангажимент. Така или другояче Европа върви по пътя на декарбонизацията - всички без Полша. Те заплащат по 600 хиляди евро дневно без глобата. Това е минималната сума, в случай че не си направиш декарбонизацията ", уточни Асен Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР