В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш външният

...
В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш външният
Коментари Харесай

Зариф: Инцидентът в Натанз е ядрен тероризъм“

В писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш външният министър на Иран Джавад Зариф съобщи, че блокадата на работата на оборудването е " рисков и необмислен бойкот ".

Иранският първи посланик дефинира случая в нуклеарното оборудване в Натанз като " нуклеарен тероризъм ", който " няма да остане ненаказан ".

Той акцентира, че подхванатите от личния състав " навременни и професионални ограничения за ограничение " на вредите са помогнали да се предотврати " човешка и екологична злополука ".

" Умишленото ориентиране към мощно сензитивно предпазено нуклеарно оборудване - с висок риск от евентуално изпускане на радиоактивен материал, съставлява необмислен незаконен нуклеарен тероризъм ", написа Зариф в писмото, чието наличие той показа на страницата си в Туитър.

Инцидентът провокира остри реакции от страна на ирански публични лица, които видяха зад него дългата ръка на Израел, което беше подкрепено и от изявления в израелските медии.

Зариф напомни, че през 2020 година няколко израелски публични лица „ са заплашили да извършат такава интервенция, с цел да предотвратят възобновяване на иранската нуклеарна стратегия, имайки поради настоящите старания сред Техеран и западните страни за избавяне на съглашението от 2015 година, известно като Съвместен изчерпателен проект за деяние, написа осведомителната организация „ A News”.

" Ислямска република Иран си резервира правото да предприеме всички нужни ограничения за отбрана на своите жители, ползи и уреди против всевъзможни терористични или разрушителни дейности, " написа още в писмото до Гутериш.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР