В Пирдоп са преработени 1.3 млн. т концентрат, което е

...
В Пирдоп са преработени 1.3 млн. т концентрат, което е
Коментари Харесай

Заводът в Пирдоп "Аурубис" има рекордна печалба от 345 млн. лв.

В Пирдоп са модифицирани 1.3 млн. т концентрат, което е 30% повече от предходната година

© Аурубис Още по тематиката
" Аурубис " усилва производството си към края на юни

Приходите на заводите в Пирдоп и Хамбург нарастват с над една пета за деветте месеца на финансовата година
15 авг 2017
" Аурубис " ще разпредели 196.5 млн. лева като дял

Резултатите на компанията понижиха през предходната година поради прекъсване за ремонт
17 юли 2017
Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри
5 юли 2017 Пирдопският медодобивен цех " Аурубис България " има рекордна за страната облага - от над 345 млн. лева Подобно число не е отчитано от нито едно локално дружество за последните 10 години. Извън банките, които са правили облаги от този жанр, единствено " Мобилтел " се приближава до цифрата със своя резултат от 325 млн. лева за 2008 година, а облаги от порядъка на 200 млн. лева през годините са реализирали и " Солвей - Соди ", " Асарел Медет " и други Заводът в Пирдоп е второто най-голямо сдружение в страната с доходи обичайно над 4 милиарда лева и е най-големият експортьор.

Резултатът на " Аурубис " е за финансовата година до края на септември 2017 година от доклада на немския притежател Aurubis и е по интернационалните счетоводни стандарти, само че дава визия за числата, които може да се чакат за календарната 2017 година От доклада излиза наяве, че производството в завода в Пирдоп е повишено след направената инвестиция през предходната година. А обяснението за растежа в облагата са повишаването на медта и постигнатите по-високи такси за преправка и пречистване.

Силна година

За финансовата 2016/2017 година " Аурубис България " усилва облагата си близо три пъти - от 61.2 млн. евро на 176.5 млн. евро, или 345.3 млн. лева Макар че една от аргументите за това е прекъсването на работа за към 50 дни за планов ремонт миналата година, резултатът въпреки всичко е съвсем два пъти по-висок и от този за 2014/2015 година, когато сдружението регистрира 90.1 млн. евро облага. По българските стандарти за календарната година резултатите на компанията бяха даже по-високи - надлежно 219 млн. лева за 2015 година и 196.7 млн. лева за 2016 година

В доклада на Aurubis елементи за финансовото показване са дадени на равнище бизнес звено " Първична преправка на мед ", където с изключение на завода в Пирдоп влиза и този в Хамбург. Общите доходи на звеното нарастват с близо 1 милиарда евро за годината и доближават 6.32 милиарда евро. Значително по-висока е и оперативната облага преди налози (EBT) - тя се усилва 65% до 236 млн. евро. Друг основен знак, който акционерите наблюдават, е оперативната възвращаемост на главния капитал (ROCE), която доближава 26.6% по отношение на 16.4% за 2015/2016 година

По-високите резултати на бизнес звеното се дължат на няколко аргументи. Компанията е съумяла да си обезпечи удобен входен микс от първични материали, както и по-изгодни цени на медния концентрат поради положителното предложение на международния пазар. По-високите цени на медта са повишили предлагането на скрап и са довели до по-високи такси за пречистване, което също се е отразило позитивно на резултатите на бизнес звеното. Ефект са оказали и по-високият рандеман на метал при по-високи цени, както и мощният щатски $.

Рекордно произвеждане

Обемите на модифицираните първични материали и създадените артикули от звеното " Първична преправка на мед " са нарастнали спрямо миналата година, което се дължи главно на положителното показване на завода в Пирдоп, се показва в доклада. Стабилното предложение на меден концентрат и рециклирани материали е осигурило устойчиво натоварване на индустриалните мощности. За 12-те месеца до края на септември двете предприятия в звеното са преработили почти 2.4 млн. тона меден концентрат (2.2 млн. т за 2015/2016 г.), което е най-голямото количество, отчитано до момента. С 5 хиляди тона повече е бил и входният скрап.

Заводът в Хамбург е преработил 1.1 млн. т концентрат, с което е постигнал равнището от миналата година, макар че предходната есен краткотрайно беше затворен за планов ремонт. За 12-те месеца до края на септември в Пирдоп са модифицирани 1.3 млн. т концентрат, което е доста повече, в сравнение с предходната година (1 млн. т). От една страна, това се дължи на краткотрайното прекъсване на работа предходната година, което намали резултата тогава. От друга страна обаче, ремонтните работи и вложенията са довели до оптимизация на производството, като резултатът се е усетил през 2016/2017 година

Успоредно с нарасналата преправка се е нараснало и количеството на създадената сярна киселина, която е непряк артикул, до 2.4 млн. т по отношение на 2.1 млн. т предходната година. От доклада на групата излиза наяве още, че в Пирдоп са били въведени ограничения, които разрешават производството на сярна киселина с високо качество. Тази " чиста " киселина е по-скъпа, а клиенти са производителите на акумулатори. Плановете на компанията са да усили размера на чистата киселина четворно до 2020 година

Производството на катоди (мед с висока чистота) е достигнало 624 хиляди т за звеното, което е с 40 хиляди тона повече от предходната година. От общото количество заводът в Пирдоп е създал 230 хиляди т катоди (214 хиляди т предходната година).

Групата

Групата Aurubis като цяло също регистрира по-добри резултати за последната финансова година. Приходите й нарастват със 17% до 11.04 милиарда евро, а чистата консолидирана облага съвсем се утроява до 352 млн. евро. По-високи са и двата съществени следени знака - оперативната EBT се усилва с 40% до 298 млн. евро, а ROCE доближава 15.1% (10.9% предходната година).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР