В петък вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия

...
В петък вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия
Коментари Харесай

КЗП проверява бензиностанциите във връзка с повишените цени

В петък вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разпореди на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП ) инспекции на бензиностанциите в страната по отношение на изкуствено основаната суматоха и недопускане на спекулативно повишение цените на горивата.

" Всяка институция би трябвало да направи инспекция, според от своите компетентности, с цел да се откри по какъв начин действа търговията сега в границите на този пазарен сегмент, защото явно се сътвори едно напрежение, което значително е било изкуствено нагнетено. В сходство със своите функционалности КЗП ревизира дали се съблюдават условията на Закона за отбрана на потребителите, главно във връзка с оповестяването на цените на горивата, само че след това и на всички останали артикули “.

Това уточни в предаването " България заран “ по телевизия BG ON AIR Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията.

КЗП прави сложни инспекции, в това число дали изписаните цени на " тотема “ пред бензиностанцията подхождат както на бензиноколонката, по този начин и на касовия уред.

За момента няма открити съществени нарушавания, добави той.

" Пазарът на горива не е контролиран и цените не се дефинират от държавни органи. Но при изключителни обстановки, каквато се сътвори във връзка пандемията и до каквато да се надяваме, че няма да се стигне в този момент във връзка на военните дейности, поражда въпросът дали да няма механизъм за слагане на таван на цените на артикули от първа нужда. Може би законодателите би трябвало да помислят в тази тенденция. “

Председателят напомни, че при започване на пандемията през март 2020 година бяха признати текстове, ограничаващи цените на стоките и услугите до междинната им стойност за миналите 3 месеца, които обаче не влязоха в действие.

На въпрос на водещия дали можем да приказваме с това повишаване за картел, съглашение на огромни играчи на пазара, Маргаритов уточни, че това би трябвало да бъде открито от Комисията за защита на конкуренцията, която е стартирала своя инспекция и в нейните пълномощия е точно съглашателството да бъде глобено, в случай че такова бъде открито.

" Но при всички случаи си заслужава да се влезе много дълбоко, защото евентуално и преди, освен в този момент в тази по-необичайна обстановка, самият механизъм, по който действа този бизнес, разрешава, в случай че има някаква " команда “, в случай че мога по този начин да кажа, да се стига до едно бързо в съгласие деяние, което да е напълно в ущърб на жителите. А това по никакъв начин не е добре. “, приключи председателят на КЗП.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР