В петък турската лира спадна против щатския долар с над

...
В петък турската лира спадна против щатския долар с над
Коментари Харесай

Кризата в Турция дестабилизира валутните пазари, доларът скочи до годишен максимум


В петък турската лира спадна срещу щатския $ с над 10 %, като американската валута се усили до най-високото равнище за година. Тези промени се случват на фона на опасенията на пазарите за ориста на финансовата система на Турция, оповестява Dow Jones.

Сутринта в петък н Хонконг двойката долар/лира се търгува при 6,21 което е нов рекорден най-малко за турската лира.
Индексът на $ DXY се усили с 0,6 % до 96. Двойката евро/американски $ спадна с 0,8 % до минимума от юли 2017 г- 1,1445. Двойката австралийски долар/американски $ се намали с 1 % до 0,729.

„ Няколко дни международните пазари следят спада на турската лира повече с любознание, в сравнение с с безпокойствие, очевидно смятайки, че казусът е единствено за Турция, споделя валутният анализатор от Westpac Шон Келоу. - Сега отношението се промени “.

За седмица турската лира спадна с повече от 20 %, защото международните пазари започнаха да се съмняват във опциите на Турция да заплаща задълженията си в непозната валута.

Отслабването на еврото стана поради известие на Financial Times за това, че Европейската централна банка изследва въздействието на рецесията в Турция върху някои европейски банки.

Анализаторите и вложителите изясняват мощния напън върху лирата с това, че страната е натрупала огромни задължения в $ и друга задгранична валута, като всичко това се случва на фона на различията сред Вашингтон и Анкара.

Ограничените валутни запаси на Турция може да я накарат да се обърне за финансова помощ към МВФ, в случай че държавното управление е готово да извърши строгите условия на фонда.

„ Предвид ниското равнище на запаса мисля, че ще се наложи да се обърне към МВФ, а колкото по-рано създадат това, толкоз по-добре “, споделя Пол Макнамара от GAM International Management.

Преговорите през тази седмица сред Съединени американски щати и Турция във връзка затварянето на американски свещеник по отношение на обвиняванията против него в тероризъм не доведоха до излизане от задънената улица. Съединени американски щати се готвят да подхващат изключителни ограничения. През предходната седмица те към този момент вкараха стопански наказания против министрите на правораздаването и вътрешните работи на Турция.

„ Дипломатическият спор със Съединени американски щати ускорява вътрешните проблеми, които въздействат отрицателно на деноминираните в лири активи “, споделя анализаторът от Rabobank Майкъл Ейвъри.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР