В петък Световният съд нареди на Израел да предприеме действия

...
В петък Световният съд нареди на Израел да предприеме действия
Коментари Харесай

Реакции на решението на Международния съд за войната на Израел в Газа

В петък Световният съд подреди на Израел да предприеме дейности за попречване на актове на геноцид, до момента в който води война против бойците на " Хамас " в линията Газа, само че не прикани за неотложно преустановяване на огъня , както бе поискано от Южна Африка.

" Днес се отбелязва решителна победа за интернационалното господство на закона и значим крайъгълен камък в търсенето на правдивост за палестинския народ ", съобщи южноафриканското външно министерство.

" Няма правдиво съображение Израел да продължава да твърди , че военните му дейности са в цялостно сходство с интернационалното право, в това число Конвенцията за геноцида, като се има поради решението на Съда.

" Южна Африка откровено се надява, че Израел няма да работи , с цел да осуети използването на тази заповед, както обществено заплаши да направи, а че вместо това ще работи, с цел да я съблюдава изцяло, както е задължен да направи. "

Ентусиазмът на Южна Африка обаче не беше споделен от израелския министър ръководител Бенямин Нетаняху, който сподели:

" Ангажиментът на Израел към интернационалното право е хладнокръвен. Също толкоз хладнокръвен е нашият заветен ангажимент да продължим да пазиме нашата страна и нашия народ. Като всяка страна, Израел има присъщо право да се пази.

" Гнусният опит да се откаже на Израел това главно право е очевидна дискриминация против еврейската страна и беше заслужено отритнат. Обвинението в геноцид, повдигнато против Израел, е освен погрешно, то е възмутително и достойните хора на всички места би трябвало да го отхвърлят.

" Израел ще продължи да се пази против Хамас, геноцидна терористична организация.

" На 7 октомври " Хамас " извърши най-ужасяващите зверства против еврейския народ след Холокоста и се зарича да повтори тези зверства още веднъж и още веднъж и още веднъж. Нашата война е против терористите от " Хамас ", а не против палестински цивилни. "

Палестинският външен министър Рияд Ал-Малики похвали съда за неговото решение, и прикани страните да подсигуряват че ограниченията се ползват.

" Съдиите на Министерски съвет оцениха обстоятелствата и закона , те се произнесоха в интерес на хуманността и интернационалното право ", съобщи той.

" Призоваваме всички страни да подсигуряват, че всички краткотрайни ограничения, разпоредени от Съда, се ползват, в това число от Израел, окупационната мощ. Това е обвързващо правно обвързване. "

" Заповедта на Министерски съвет е значимо увещание, че никоя страна не е над закона. Тя би трябвало да служи като сигнал за пробуждане за Израел и актьорите, които са разрешили неговата вкоренена безотговорност. "

Сами Абу Зухри, върховен представител на " Хамас ", също приветства ограниченията, признати от съда и прикани за тяхното съблюдаване.

" Решението на Международния съд е значимо развиване, което способства за изолирането на окупацията на Израел и разкриването на нейните закононарушения в Газа. Ние призоваваме за принуждаване на окупацията да извърши решенията на съда. "

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир направи цинична обява в обществената мрежа X , където написа:

" Хага, Шмага "

Испания също приканва всички страни да зачитат и съблюдават оповестените ограничения в тяхната целокупност.

" Испания приканва всички страни да зачитат и съблюдават тези ограничения в тяхната целокупност. Още един път Испания повтаря своя апел за неотложно преустановяване на огъня, абсолютно освобождение на заложниците, неотложен и постоянен филантропичен достъп и нуждата да се премине към определяне на решение с две страни ", се споделя в обява на испанското външно министерство.
 Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат предпазени от геноцид Обновена
Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат предпазени от геноцид

Палестинците са предпазена група според конвенцията за геноцида, сподели съдът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР