В петък служебният кабинет представи новата онлайн платформа за проследяване

...
В петък служебният кабинет представи новата онлайн платформа за проследяване
Коментари Харесай

Какво се случва с цените на храните в страната?

В петък служебният кабинет показа новата онлайн платформа за следене на цените на част от главните артикули в комерсиалните вериги. 

Има ли промени - нарастват или поевтиняват главните артикули?  " Фокус " направи информация в интернет уеб страницата, с цел да наблюдава какво се случва с едни от главните хранителни артикули.

Пилешко месо

При замразеното цяло пиле се следи нарастване от близо 13 ст., според от другите градове, за последните седмици. В София град цената на дребно за кг е към 7,99 лева В Разград се следят едно от най-големите нараствания - там килограмът е поскъпнал с близо 16 ст. в границите на единствено една седмица. 

За съпоставяне в Гърция същото месо е поевтиняло с 28 ст. за същия седемдневен интервал. 

Яйца

Яйцата М-размер не престават да са към 0,54 ст. за брой. Съществена смяна не се следи за последните две седмици в другите градове. Справката в онлайн платформата демонстрира обаче, че във Велико Търново и в Стара Загора цената на едно яйце е към 0,56 до 0,58 ст.  

Млечни артикули

Цените на кг сирене остават към 17 лева Най-скъп е килограмът в София, където той върви на цени към 18,49 лева и най-евтин е в Хасково, където същият този кг е 16.47 лева. 

Цените на прясното мляко обаче спадат или не се трансформират през последните седмици.

В момента 1 литър прясно мляко коства към 3,55 лева в страната. В София и Пловдив литърът доближава е приблизително на цени към 3,85, само че и там данните демонстрират гладко намаление от няколко стотинки за последните дни. 

Във Варна се регистрира най-голямо поевтиняване от близо 2.27% единствено за последната седмица. 

Въпреки регистрираното намаляване в цената на прясното мляко, в страни като Австрия и Германия цените за същия артикул са под 3 лева В Гърция, въпреки това, междинната цена е към 3,25 за литър. 

Краставици

Цените на кг краставици остават високи. За страната те са приблизително към 5,19 лева на дребно. Въпреки тази им стойност обаче, те са поевтинели с близо 20% за последните две седмици. 

Преди 14 дни кг краставици на дребно е бил към 6,37 лева, а сега е на цени от 5,19 лева. 

Достъп до онлайн платформата за съпоставяне на цените на главните артикули: https://www.foodprice.bg/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР