В петък през газов хъб Балкан са изтъргувани общо 60

...
В петък през газов хъб Балкан са изтъргувани общо 60
Коментари Харесай

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ, от които 37 400 от Булгаргаз

В петък през газов хъб " Балкан " са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от " Булгаргаз ".

Това съобщи в " Говори в този момент " изпълнителният шеф на " Булгартансгаз ", който е притежател на хъб " Балкан " - Владимир Малинов във връзка със абсурда със покупко-продажбите за търговия на газ с Румъния. Във въпросния ден " Булгаргаз " е сключил 18 покупко-продажби, добави той.

Малинов разяснява, че съгласно настоящия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е задължен да поддържа балансовото си портфолио близо до нулата - т.е., не би трябвало да има огромни остатъци синьо гориво, нито огромен дефицит.

Той съобщи, че софтуерно е допустимо дадена договорка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за осъществени нередности би трябвало да открият способените органи.

" Става въпрос за софтуеърен артикул, който дава опция на купувачи и продавачи да срещнат офертите си безусловно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта " купува " или " продава " и всяка може да е дейна или пасивна. " - изясни Малинов.

Директорът на " Булгартрансгаз " добави, че няма по какъв начин да се продаде количество единствено азерски или единствено съветски газ, защото цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в така наречен газов микс.

Към момента потреблението на газ в България доближи 3,5 милиарда кубически метра, което е безспорен исторически пик за последните 10-ина години, добави той.

Дружеството взе участие в построяването на терминала за полутечен газ в Александруполис, който би трябвало да е подготвен до началото на 2024. За него " Булгаргаз " е резервирал потенциал за 500 млн. куб. метра за над 10 години. Очакват се доставки на полутечен газ от Съединени американски щати, Катар, Египет и други

Разработват се и водородни трасета като едно от тях минава през Маришкия басейн. Освен транспорт на водород, те ще позволяват и разбъркан транспорт на газ и водород. Планира се да влязат в употреба през 2026.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР