В петък Народното събрание предвиди, че в тримесечен срок ще

...
В петък Народното събрание предвиди, че в тримесечен срок ще
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Решението на КС за компетенциите на ВСС може да се върне като бумеранг

" В петък Народното събрание планува, че в тримесечен период ще има избор на нови членове на Висш съдебен съвет и тези, които са определени, само че не са встъпили в служба, няма да се смятат за определени. Това се случи с промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт. Вероятно това е стимулирало Иван Гешев да се обърне с запитване към Конституционния съд за това дали може този състав на Висш съдебен съвет да приключи предварително мандата му. "

Това съобщи експертът по конституционно право доцент Наталия Киселова по Bulgaria ON AIR

Тя акцентира, че законът към момента не е обнародван с декрет от президента, а законовият период е 15 дни. Очаква това да стане в края на седмицата. Както и че Гешев ще нападна и него пред Конституционен съд.

Доц. Киселова напомни, че това не е първият случай на такива разгорещени диспути по върховете на правосъдната система: " Назад в годините имаше подобен проблем - стремително заменен Висш съдебен съвет при рокадата на Никола Филчев и Бойко Рашков. Другият сходен случай - президентът не назначи новоизбрания ръководител на Върховен административен съд, защото в последните си дни Висш съдебен съвет го избра и президентът върна с искане новият състав да препотвърди избора ".

" Ако Конституционен съд каже, че този Висши правосъден съвет е отвън мандат и не е възможно да взима решения, ще се сложи въпросът за самия Конституционен съд, който също е с непопълнен състав и част от решенията се взимат постепенно, тъй като мъчно се събира болшинство ", допусна доцент Киселова.

Тя напомни, че с измененията, които се чака да бъдат обнародвани, е записано, че почналите процедури ще бъдат по новия ред. Очакванията ѝ са въпреки всичко да не стартира процедурата по премахване на основния прокурор.

" Висш съдебен съвет може да замрази производството до решението на Конституционен съд, това става с болшинство. Държавен вестник излиза във вторник и петък. Ако има планувано съвещание за петък, може да бъде прегледан въпросът ", посочи доцент Киселова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР