В петък над страната ще е предимно облачно. Минималните температури

...
В петък над страната ще е предимно облачно. Минималните температури
Коментари Харесай

Дъждовно с по-ниски температури в петък

В петък над страната ще е най-вече облачно. Минималните температури ще са сред 3° и 8°, в София - към 4°, предадеБГНЕС.

До края на деня дъжд ще завали и в крайните югоизточни региони, а по-значителни количества ще има основно в централните северни региони. До вечерта вятърът ще се обърне от север-североизток, в Източна България ще е най-вече сдържан. С него ще стартира да нахлува студен въздух и оптималните температури ще са сред 11° и 16°, в София - към 10°.

Над планините времето ще е облачно и дъждовно, над 1200 метра дъждът ще минава в сняг. Ще духа сдържан вятър от север-североизток. Дневните температури ще се намалят и оптималната на височина 1200 метра ще бъде към 6°, на 2000 метра - към 2°.

Над Черноморието облачността ще е забележителна. След обяд в северните региони ще завали дъжд, който до края на деня ще обхване и Южното Черноморие. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-северозапад, който последователно ще се ориентира от север-североизток и ще се усили. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода ще е 16°-17°. Вълнението на морето ще бъде към 2 бала.

В събота остава хладно и най-вече облачно със слаби валежи тук-там, дневните температури ще са сред 12 и15 градуса, за София 12.

Както, първите дни на ноември доста наподобяват на втората половинана октомври - няма и помен от мраз и сняг, а в идващия средносрочен интервал не се вижда сериозна захлаждане и значителни превалявания.

Продължава тази синоптична конюнктура, при която Балканите и нашата страна са под влиянеието на мощен антициклон. Това време е типично есенно, само че тази година продължава прекомерно дълго и в идващите дни този вид време още веднъж ще оказва въздействие над страната.

Това са положителни вести. Очевидно зимата не е решила още да се спусне на юг от своя северен дом и Европа и Балканите са към момента в топлите обятия на есента.

Независимо от това, че " Топлофикация " пусна парното в София, а и не други места стартират да пускат централното ототпление, към момента не ни чакат ниски дневни температури.

През другата седмицавероятността за превалявания остава ниска, най-малко до 15- 16ноември, а и температурите няма да се намалят значително. Дневните ще са от 10 до 15 градуса, по-ниски по високите западни полета.

Вероятно по-съществена смяна на времето, по-сериозно захлаждане и вероятно превалявания се чакат след17 ноември. Тази прогноза обаче предстои на проверка. Затова в петък, на идващото съвещание на Синипточната комисия, ще имаме повече изясненост, по кое време ще пристигна първото по-сериозно зимно захлаждане над страната.

Каквото и да се случи в края на идната седмица, есента е прекомерно благосклонна към нас, времето е по-топло от нормалното с най-малко 5 - 7 градуса и в близка вероятност не се чака основна смяна.

И вЕвропавремето остава по-топло, динамични са процесите над западните и северни елементи на континента, където преминаватдълбоки атлантически циклони, там духа и има превалявания от дъжд.

И всички се питаме - по кое време ще пристигна зиматасъс студи превалявания от сняг. Ще забележим, само че с огромна доза възможност, няма да е в идната една седмица.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР