В петък лидерите на ЕС ще обсъдят как блокът ще

...
В петък лидерите на ЕС ще обсъдят как блокът ще
Коментари Харесай

EС: Животът без руски газ ни е приоритет

В петък водачите на Европейски Съюз ще обсъдят по какъв начин блокът ще се оправи без съветски газ и се чака да обвинят Москва, че " въоръжава " силата посредством ограничение на доставките, за което Германия предизвести, че може да докара до отчасти прекъсване на индустрията й тази зимa.

Ден след празненствата във връзка настъпването на пътя на Киев към участие в блока, срещата на върха в Брюксел в петък ще бъде здравомислещ размисъл за икономическото влияние на съветската инвазия в Украйна, предава " Ройтерс ".

Според плана на изказване от срещата на върха, водачите на 27-те страни от Европейския съюз ще трансферират виновността за възходящата инфлация и забавения световен напредък върху войната, почнала тъкмо преди четири месеца.

Вследствие на невижданите западни наказания, наложени поради нашествието, до момента дузина европейски страни бяха наранени от спирането на газовите потоци от Русия, което провокира трескаво търсене на различни доставки в целия блок.

" Въпрос на време е руснаците да спрат всички доставки на газ ", съобщи един от чиновниците на Европейски Съюз преди диалозите в петък.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек предизвести, че в случай че съветските доставки останат толкоз ниски, колкото са сега, страната му ще бъде изправена пред дефицит на газ, а някои промишлени предприятия ще би трябвало да бъдат спрени през зимата.

" Компаниите ще би трябвало да спрат производството си, да освободят служащите си, веригите за доставки ще се срутен, хората ще задлъжнеят, с цел да платят сметките си за отопление ", сподели той пред списание Der Spiegel, като добави, че това е част от тактиката на съветския президент Владимир Путин да раздели страната.

Италианските вестници оповестиха в петък, че Рим е призовал водачите на Европейски Съюз да се съберат още веднъж на изключителна среща в средата на юли, с цел да обсъдят вероятно ограничение на цените на съветския газ, за което упорства италианският министър-председател Марио Драги.

Според плана от петък водачите ще призоват изпълнителната власт на Европейски Съюз да предложи решения за енергийните доставки в отговор на " въоръжаването " на Москва с импорт на газ.

Те също по този начин ще подчертаят, че стопанските системи им остават фундаментално мощни, и ще обещаят да останат единни в отговор на провокациите, подбудени от войната, която Москва назовава " специфична военна интервенция ".

Блокът реагира на войната с необикновена експедитивност и единение, макар че някои наказания, като да вземем за пример плануваното ембарго върху вноса на съветски нефт, ще се отразят на стопанските системи му.

Инфлацията в 19-те страни, споделящи еврото, се изстреля до исторически върхове над 8%, а изпълнителният орган на Европейски Съюз чака икономическият напредък да спадне до 2,7% през тази година.

В изказването си водачите ще изискат от Комисията да се стреми да обезпечи доставки на сила на налични цени.

Досега Комисията не е изготвила никакви оферти, защото въпросът е извънредно комплициран и провокира различия, а някои страни считат, че цената на вноса може да наруши пазара и да утежни ситуацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР