В петък жените не работят с вълна, не перат и

...
В петък жените не работят с вълна, не перат и
Коментари Харесай

Днес е Светли петък

В петък дамите не работят с вълна, не перат и не се мият, с цел да не разсърдят света Петка. 

Днешния ден в българския православен календар се отбелязва Светли петък. На този ден православните християни се покланят пред чудотворната икона на света Богородица „ Живоносен източник “. Почита се св. ап. Петър, имен ден честват носещите името Живко или Живка.

Иконата, която носи това име, е обвързвана с съответни исторически събития. В 450 година край Цариград имало блатиста околност, наречена „ Балаклъ “. В региона имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, с цел да утоли жаждата си. Настигнал го елементарен боец на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне да откри извор наоколо, с цел да пие. Тогава боецът чул женски глас, който му показал къде наоколо има извор, с който освен ще утоли своята и жаждата на слепеца, само че и ще излекува странника от слепотата. Войникът чул и оракулски думи за своя живот – щял да стане популярен държател, само че първо трябвало да прояви благосклонност към слепеца.

Войникът намерил извора, който му показала Света Богородица, с тиня от него намазал очите на слепеца и той прогледнал. Странникът самичък се запътил към Цариград, разказвайки за чудото и славейки Божията майка. Сбъднали се и думите й – боецът станал император Лъв І Тракиец. На мястото на извора, който съществува и до през днешния ден, издигнал храм в чест на Св. Богородица – „ Живоносен източник “. Вярващите описват, че чудесата там не стопират.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР