В петък Европейската комисия обяви рекордните 5,4 милиарда евро субсидии

...
В петък Европейската комисия обяви рекордните 5,4 милиарда евро субсидии
Коментари Харесай

ЕС инвестира голяма сума във водород

В петък Европейската комисия разгласи рекордните 5,4 милиарда евро дотации за водород, макар че се повдигат въпроси по отношение на непрозрачния развой на утвърждение и капацитета на зараждащата се технология за понижаване на излъчванията на парникови газове в замърсяващите промишлености, написа европейската редакция на " Политико ", цитира news.bg.

Субсидиите надвишават предходни широкомащабни трансгранични планове, в това число 3,2 милиарда евро, утвърдени от Комисията за план за акумулатори през 2019 година

Решението за държавна помощ от петък слага началото на 41 плана в 15 страни, съсредоточени към водородната технология, в това, което е единствено първата от четирите предстоящи талази на утвърждения на държавна помощ за водородни планове в Европейския съюз. Очаква се да последват спомагателни талази за декарбонизация на промишлеността, инфраструктура и подвижност, с милиарди спомагателни дотации.

Очаква се обществената поддръжка да отключи спомагателни 8,8 милиарда евро частни вложения, оповестиха от Европейската комисия.

" Водородът има голям капацитет отсега нататък. Това е незаместим съставен елемент за диверсификацията на енергийните източници и зеления преход ", сподели еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Германия поведе натиска за паневропейската атомна самодейност с манифест, подписан от 22 страни през последните дни от нейното председателство на Европейски Съюз през 2020 година Когато през май 2021 година разгласи 62 плана за държавна поддръжка на стойност към 11 милиарда евро, Берлин съобщи, че желае да бъде номер едно в света във връзка с водорода.

Но с огромните парични инжекции идват огромни несъгласия - и гласове към този момент се оплакват, че Европейски Съюз слага индустриалната каруца пред екологичния кон.

Европейски Съюз се надява, че водородът може да замести природния газ в мощно замърсяващи браншове като производството на стомана, с цел да помогне за постигане на чисти нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година Стратегията на Комисията RePowerEU приканва Европейски Съюз да създава 10 милиона тона възобновим водород до 2030 година

Но до момента в който част от водорода се създава от зелена сила като вятърна и слънчева сила, доста планове създават по този начин наречения наследник водород посредством химическо делене на природен газ, който е изкопаемо гориво.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР