В петък държавният глава Румен Радев не даде конкретна дата

...
В петък държавният глава Румен Радев не даде конкретна дата
Коментари Харесай

Митов намекна за импийчмънт, предупреди Радев да не нарушава Конституцията

В петък президентът Румен Радев не даде съответна дата за връчването на идващите два мандата за сформиране на постоянно държавно управление. Той репликира публицистите с въпрос по кое време депутатите ще се решат на актуализация на бюджета. Стана ясно, че президентът може да сложи прекрояването на финансите, за което упорства служебният кабинет, като изискване за продължение на конституционната процедура по мандатите.

Вторият изследователски мандат би трябвало да отиде при ГЕРБ-СДС като идната най-голяма парламентарна група след " ИТН " (ИТН). Въпреки че оповестиха, че няма да изпълнят мандата, някогашните ръководещи упорстват Конституцията да се съблюдава, а Радев да не протаква нещата.

" За сведение на Румен Радев: България е парламентарна република. Парламентът не приема устни разпоредби и изнудване от президент или министър, още по-малко когато става въпрос за представляващ служебно държавно управление ", подсети зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

В собствен пост във фейсбук той споделя още следното:

" Ако служебното държавно управление има желание да внася актуализация на бюджета, то тя би трябвало да е фокусирана върху възможни незабавни бюджетни разноски. За такива разноски се твърди, че парите в хазната са налични. Служебният кабинет няма политическата легитимност да основава дълготрайни финансови задължения за страната! "

" Президентът не може да слага осъществяването на конституционните си отговорности под каквото и да било изискване, нито да употребява даването на мандат като стръв за пазарлък. Ако Радев продължава да нарушава принудително Конституцията, това може да послужи като мотив за неговото прибързано премахване ", безапелационен бе Митов.

Както към този момент стана ясно Има Такъв Народ се отхвърли от гласоподаване на личния си проектокабинет с министър председател Пламен Николов. Това се случи след кавги сред партията на Слави Трифонов и " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме ".

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР