В петък, 4 февруари, руският президент Владимир Путин и китайският

...
В петък, 4 февруари, руският президент Владимир Путин и китайският
Коментари Харесай

Приети са 16 документа: с какво завърши срещата на Путин и Си Цзинпин в Пекин

В петък, 4 февруари, съветският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин, след диалози в Пекин, подписаха взаимно изказване „ за навлизането на интернационалните връзки в нова епоха и световно стабилно развиване “.

Както следва от документа, оповестен на уеб страницата на Кремъл: „ Приятелството сред двете страни няма граници, няма неразрешени зони за съдействието, укрепването на двустранното стратегическо съдействие не е ориентирано против трети страни, не се въздейства от изменящата се интернационална среда. и измененията в обстановката в трети страни. "

Уточнява се, че руско-китайските връзки от нов вид превъзхождат военно-политическите съюзи от Студената война. В същото време страните са срещу връщането на интернационалните връзки в положение на борба сред великите сили, когато слабите стават плячка на мощните, като се застъпват за образуването на нов вид връзки сред международните сили, учредени на взаимно почитание и взаимноизгодно съдействие.

„ Днес светът претърпява големи промени, човечеството навлиза в нова епоха на бързо развиване и огромни трансформации. Развиват се процеси и феномени като многополярност, икономическа глобализация, информатизация на обществото, културно разнообразие, промяна на системата за световно ръководство и международния ред, нараства взаимосвързаността и взаимозависимостта на страните, образува се наклонност към преразпределяне на салдото на международните сили, търсенето на международната общественост за водачество в полза на мирното и прогресивно развиване нараства ", се споделя в изказването.

Отбелязва се, че Москва и Пекин са надълбоко загрижени за сериозните провокации в региона на интернационалната сигурност. В тази връзка страните се опълчват на по-нататъшното разширение на НАТО, образуването на затворени блокови структури в Азиатско-тихоокеанския район, по-специално „ те са загрижени за основаването на партньорство за сигурност от Съединените щати, Англия и Австралия “ (АУКУС).

„ Китайската страна се отнася с схващане и поддържа предложенията на Руската федерация за образуване на дълготрайни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа “, се акцентира в документа.

Русия и Китай също се опълчват на политиката на мощ, тормоз, едностранни наказания, подходи и протекционизъм.

Лидерите на страните също са единомислещи в разбирането, че демокрацията е универсална полезност, а не привилегия на обособените страни. В същото време отбраната на демокрацията и правата на индивида не би трябвало да се употребява като инструмент за оказване на напън върху други страни: „ Страните се опълчват на злоупотребата с демократичните полезности, намесата във вътрешните работи на суверенните страни под предлог за отбрана на демокрацията. и правата на индивида, а също и против опитите за провокиране на разединение и борба в света “.

Освен това по време на визитата на Владимир Путин в Пекин бяха утвърдени 11 междуправителствени и междуведомствени документа, както и четири търговски контракта.

По-специално, Министерството на икономическото развиване на Руската федерация и Министерството на търговията на КНР одобриха взаимно изказване по отношение на приключването на работата по създаването на пътна карта за развиване на двустранната търговия със артикули и услуги. Те подписаха и меморандум за взаимно съгласие по въпроса за задълбочаване на капиталовото съдействие в региона на устойчивото (зелено) развиване.

Федералната митническа работа на Русия и Главното митническо ръководство на Китайската национална република подписаха протокол за взаимно признание на статута на оторизиран стопански оператор.

Освен това водачите на Газпром и Роснефт подписаха контракти с Китайската национална петролна корпорация (CNPC).

Така Газпром и CNPC подписаха дълготраен контракт за покупко-продажба на природен газ по далекоизточния маршрут. Благодарение на това съглашение размерът на доставките на съветски газ за Китай ще се усили с 10 милиарда кубически метра годишно, достигайки общо 48 милиарда кубически метра годишно (включително доставките по газопровода Силата на Сибир). Според Алексей Милър втората газова договорка с Китай свидетелства " за най-високото равнище на взаимно доверие и партньорство ".

От своя страна Роснефт се контракти с CNPC за съдействие в региона на нисковъглеродното развиване.

" Безпрецедентно равнище на взаимоотношения "

Отношенията сред Москва и Пекин доближиха " невиждано " равнище. Това сподели Владимир Путин по време на среща със Си Дзинпин.

„ Що се отнася до нашите двустранни връзки, те се развиват в действителност прогресивно, в духа на другарство и стратегическо партньорство. Те получиха в действителност невиждан темперамент и са образец за почтени връзки, които взаимно си оказват помощ да се развиват и в това време се поддържат в развиването “, сподели Путин.

По неговите думи, той и Си Дзинпин постоянно са поддържали контакт през последните две години, макар обстоятелството, че не е било допустимо да се организират персонални срещи: „ Най-важното е, че подкрепихме напъните на нашите екипи в съвсем всички области ”

Си Дзинпин от своя страна означи, че " политическото и стратегическото взаимно доверие се ускорява " сред страните. Според него Русия и Китай поставят " неумолими старания " за стабилно развиване на двустранните връзки и уверено пазят главните си ползи.

„ Със взаимни старания (страните) ползват същински мултилатерализъм, поддържат същински либерален дух и служат като надеждна поддръжка за обединяването на света в превъзмогването на рецесиите и отбраната на равенството “, акцентира китайският президент.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков дефинира срещата сред Владимир Путин и Си Дзинпин като „ доста топла, градивна, партньорска, съюзническа и доста съдържателна “. Акцентът по време на диалозите в уголемен формат беше подложен върху двустранните връзки и търговско-икономическото съдействие.

По думите му тогава държавните глави са траяли да поддържат връзка тет-а-тет на работен обяд, обсъждайки в елементи интернационалните въпроси, гаранциите за сигурност и районните проблеми.

Основното внимание на договарянията беше обърнато на напрежението, което Западът съзнателно ескалира към Руската федерация и Китай. Това сподели съветският външен министър Сергей Лавров след срещата сред Владимир Путин и Си Дзинпин.

„ Президентът на Русия още веднъж очерта нашата линия в договарянията с американците, с НАТО за нуждата от разработване на ясни гаранции за сигурност на европейския континент “, сподели той. „ Президентът на КНР още веднъж удостовери поддръжката си за съветската линия по този въпрос, като акцентира, че тя е отражение на справедливите желания на съветската страна и съветския народ.

Общо диалозите сред Владимир Путин и Си Дзинпин продължиха повече от два часа и половина.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР