В Пещера започна нов етап по европейския проект за социална

...
В Пещера започна нов етап по европейския проект за социална
Коментари Харесай

След новините: Има ли решение проблемът с незаконното строителство?

В Пещера стартира нов стадий по европейския план за обществена иновация - по-сигурен дом за уязвими общности.

Проектът Хироу, който сподели обилни резултати през годините, предлага ефикасни решения за противозаконното строителство в ромските квартали и се бори със социално-икономическото изключване на тези общности в Румъния, Словакия и България.

Партньори по плана са Европейският парламент, Европейската банка за развиване и неправителствени организации и Към новия механизъм демонстрират интерес и доста други европейски страни, поради което в Пещера пристигнаха и евродепутати.

Незаконното строителство е огромен проблем за ромската общественост и решението на този проблем е основен за общините. Решението му минава с изключение на през положителни модели и през нуждата от незабавни законодателни промени. Затова фокусът на " След новините " довечера е по тази тематика.

Има и решението е доста близо. Колкото и да не ви се има вяра, от ден на ден стават общините, в които ромите от дълго време към този момент не са проблем на обществената система.

Тъкмо противоположното - стават причина за раздвижване на локалната стопанска система. Работата е там, че те от дълго време работят в чужбина и към този момент са заели устойчиво нишата на професионалните строители.

Това трансформира радикално и техните квартали, защото се връщат и влагат в нови, огромни и професионално изпълнени къщи.

Такъв е казусът в Пещера, само че сходна картинка на изменена действителност и разцъфтяващи ромски квартали може да се видят из цялата страна.

И ромите от дълго време са осъзнали потребността да узаконят своите домове. Но в този развой се оказва, че потребност от помощ имат най-много общините. Те би трябвало да споделят отговорността. Как - вижте в " След новините ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР