В Пещера бе отбелязана 145-ата годишнина отосвобождението на града от

...
В Пещера бе отбелязана 145-ата годишнина отосвобождението на града от
Коментари Харесай

Откриха обновения паметник на капитан Николай Сафонов в Пещера

В Пещера бе маркирана 145-ата годишнина отосвобождението на града от османско иго. Признателни потомци се преклониха пред подвига на съветските, украинските, белоруските, румънските, финландските войни и българските опълченци, пред подвига на локални хора, взели участие в Руско-турската война.

На тържествената гала участваха десетки родолюбиви поданици, възпитаници, общественици, политици, които се поклониха пред актуализирания монумент на капитан Николай Сафонов. Доскоро мемориалът е бил в окаяно положение, само че по самодейност на Община Пещера е направен нов. Автор на плана е Димитър Павлов, който се е придържал към достоверния тип на първия монумент на съветския офицер.

Първото съветско войсково отделение, влезнало в града на 19 януари като избавител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение ”, или така наречен “Голяма капия ”, от кмета Иван Раков, духовенството и доста жители - топло и сърдечно, с доста безредици от изгряващата независимост. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР