В Пернишко днес празнуват Сурова, информира БНР. Народният празник, който

...
В Пернишко днес празнуват Сурова, информира БНР. Народният празник, който
Коментари Харесай

В Пернишко празнуват Сурова

В Пернишко през днешния ден честват Сурова, осведоми БНР. Народният празник, който предшества Международният фестивал на маскарадните игри " Сурва ", се празнува в нощта на 13 против 14 януари.
Заради силата и непреходността на традицията през 2015 година пернишката Сурова бе вписана в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството.
Пак е Сурова. И отново звънци и хлопатари ще огласят пернишките села.  Надянали страшни маски и ликове, сурвакарите ще играят край ритуалните огньове и ще благославят земята и хората за по- добър живот.
Вратите на всеки дом довечера ще бъдат необятно отворени, с цел да посрещнат сурвакарите.
Празникът, който води началото си от далечни времена е най- чаканият и най- обичан в Пернишко. За хората тук той е като вяра. Ревностно защитаван и излъчен от татко на наследник.
Маскарадната традиция е жива и не е инцидентно, че хора, преселили се в други краища на страната, за Сурова се връщат по родните си места, с цел да усетят тръпката от играта с маски и да съпреживеят онази зареждаща и пречистваща сила, която им дава Сурова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР