В периода от 31 декември 2021 г. до 10 януари

...
В периода от 31 декември 2021 г. до 10 януари
Коментари Харесай

До 10 януари НАП се подготвя за годишното приключване за 2021 година

В интервала от 31 декември 2021 година до 10 януари 2022 година в Национална агенция за приходите ще се правят действия, свързани  с процесите по годишно привършване за 2021 година и превключване работата на осведомителните системи за 2022 година, оповестиха от приходната организация. 
Физически лица, които подават годишна декларация за облагане на приходите, могат да го създадат посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите със стартирането на акцията от 10 януари. Подаването на декларациите на книжен притежател в офисите на приходната организация също ще стартира на същата дата.
От 31 декември 2021 година е прекъсната опцията за заплащане през виртуален ПОС на Национална агенция за приходите. Преустановено е заплащането и през Е-PAY. Плащанията могат да се правят с банков превод или пощенски запис. При осъществяване на информация за заплащанията през е-услугите на Национална агенция за приходите, данните ще са настоящи към 31 декември 2021 година. 

Подаване на заявления за облагане с корпоративни налози посредством електронната услуга ще започне с началото на кампанията на 1 март 2022-а. 
Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови контракти ще бъде налична, само че резултатите от обработката на подадените данни ще се изпращат от Национална агенция за приходите след 10 януари. Справочната информация в този интервал ще е настояща към 2 януари 2022-а.  За тези условия е известена  Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Справките-декларации и VIES заявления по ЗДДС ще могат да се подават посредством е-услугата на Национална агенция за приходите, като информацията ще се отрази в справката за отговорностите и заплащанията след 10 януари.

Плащанията на здравни вноски от жители в интервала 1-10 януари 2022 година ще могат да се правят единствено по банков път или с пощенски запис.

Здравноосигурителния статус няма да се актуализира от 1 до 9 януари.

Ако в този интервал се заплати по банков път или с пощенски запис, то възобновяване на здравни права става в офис на Национална агенция за приходите. Лицата на който е нужен документ за непрекъснати здравноосигурителни права могат да получат подобен в офис на приходната организация. Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 10 януари и тя ще включва всички данни към тази дата. 
Подаването на Декларация пример 7 в интервала от 1 до 10 януари 2022 година  ще може да става посредством електронната услуга с личен идентификационен код или КЕП, както и на място в офисите на Национална агенция за приходите, само че подадените данни ще се отразят в системата след 10 януари.
В интервала от 1 до 10 януари 2022 година физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите, със следните изключения: 

За посочения интервал няма да действа електронната услуга за подаване за заявки за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават на книжен притежател в офиса на Национална агенция за приходите по регистрация. 
От 9 ч. на 31 декември 2021 година до 10 януари 2022 година няма да може да се прави смяна на имейл и телефон за контакт с Национална агенция за приходите през новата електронна услуга „ Управление на достъпи и на контактна информация “.
От 1 до 10 януари 2022 година, включително  няма да действа електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ.

В интервала на годишно приключване до 10 януари 2022 година няма да има опция за издаване на  персонален идентификационен код (ПИК), а единствено за подаване на заявление. Няма да действа електронната услуга за потвърждаване на публикуван личен идентификационен код. В случай на подадено заявление за издаване на ПИК в този интервал, след 10 януари 2022 година лицето ще бъде известено за приемането му.

От 9 ч. на 31 декември 2021 година до 10 януари 2022 година няма да има опция за подаване на заявление за предпочитано заплащане на осигурителни вноски, включително и за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване. 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР