В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г.

...
В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г.
Коментари Харесай

Може да смените пенсионния си фонд от януари догодина

В интервала от 1 януари до 30 юни 2021 година всички хора, които са пропуснали 5-годишния период за смяна на избора на обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд, могат да упражнят това свое право. Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика.

В същия интервал, лицата, на които към този момент е отпусната пенсия, без да са съумели да трансформират обезпечаването си, ще могат да изискат преизчисляването й без понижение на самостоятелния коефициент, в случай че трансферират във фонд „ Пенсии “ средствата си от самостоятелната партида в повсеместен пенсионен фонд.

Това плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, готови от Министерството на труда и обществената политика. Измененията са част от плана на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година, който беше утвърден от държавното управление и който следва да бъде гласуван в Народното събрание.

Новите разпореждания плануват още, че при установяване на редукцията на самостоятелния коефициент, когато кандидат-пенсионерът се обезпечава и в повсеместен пенсионен фонд, се взема поради и прехвърлянето от държавния бюджет в бюджета на ДОО в размер 12 на 100 върху сбора на осигурителните приходи на всички обезпечени лица за всяка календарна година в интервала от 2009 година до 2015 година.

При определянето на размера на понижението на самостоятелния коефициент ще се регистрират и годините застрахователен стаж със и без обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд. С оглед гарантиране правата на всички пенсионери, пенсиите, отпуснати с понижен самостоятелен коефициент също ще бъдат преизчислени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР